این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
فهرست مطالب
زمانی نه چندان دور، سیدیهای کارتون و فیلم بخش جدایی ناپذیری از زندگی روزمره ما بودند و حتی در ماشین هم به کمک سیدی بود که میتوانستیم آهنگ گوش دهیم. سیدیهایی که با هر بار گیر کردن، هیجان ما را به کابوسی تبدیل میکردند که گاهی با یک فوت ساده حل میشد و گاهی هم شستشو و ترفندهای مختلف حریف آنها نمیشد. با رشد تکنولوژی همه این لحظات به خاطرات و نوستالژیهای گذشته تبدیل شدند، جایی که اینترنت و فلش مموری توانستند جایگزین این تکنولوژی انقلابی شوند و باعث شدند تا کامپیوترها و لپ تاپ ها دیگر از درایو نوری استفاده نکنند. حذف درایو نوری اگر چه مانع تکرار خاطرات گذشته میشود؛ اما مزایای بیشماری به همراه دارد که دیگر کسی به فکر بازگشت به آن سیستم قدیمی نخواهد افتاد. به همین دلیل در ادامه به بررسی این موضوع میپردازیم که چرا لپ تاپ ها درایو نوری ندارند و چه راه جایگزینی برای استفاده از سیدی در این دستگاهها وجود دارد.
درایو نوری یا به عبارتی دیگر سی دی رام دستگاهی است که سیدی و دیویدی داخل آن قرار گرفته و به کامپیوتر یا لپ تاپ کمک میکند که اطلاعات روی سیدی یا دیوی دی به ما نمایش داده شود. در واقع درایو نوری دو کار را میتواند برای ما انجام دهد؛ اولی خواندن اطلاعات ذخیره شده روی سیدی و دیویدی است و دومی ثبت اطلاعات روی این دیسکها است. برای مثال میتوانید یک آهنگ را روی این دیسکها رایت کرده و سپس آن را پخش کنید. این قابلیت به ما اجازه میدهد که اطلاعات مختلف را روی دیسکهای نوری ذخیره کنیم و در مواقع نیاز آنها را مجددا مورد استفاده قرار دهیم.
همین ویژگی دیسکهای نوری را به یک قابلیت جذاب تبدیل کرده بود که میتوانستیم از آن برای ذخیره اطلاعات، نصب نرمافزارها و بازیها، پخش فیلم و محتوای چند رسانهای استفاده کنیم؛ به صورتی که خرید لپ تاپ یا کامپیوتر فاقد درایو نوری کاری بیهودی به نظر میرسید. این تکنولوژی نسبت به روشهای قدیمیتر مانند فلاپی، بسیار کارامدتر بودند. به صورتی که در مدت زمان کوتاهی جای آنها را گرفته و به استانداری برای انتقال اطلاعات تبدیل شدند.
قبل از دیسکهای نوری، فلاپیهای بودند که نقش دستگاههای ذخیره سازی و انتقال فایلها را برعهده داشتند که با روی کار آمدن سیدی، جایگاه خود را از دست دادند. چرا که سیدی نسبت فلاپی حجم بیشتری داشت و به راحتی میتوانستید چندین برابر یک محتوای چند فلاپی را روی یک سیدی ذخیره کنید. تکنولوژیهای جدید هم همین بلا را سر سی دی آوردهاند و باعث شدند که لپ تاپ های فاقد درایو نوری راه خود را به بازار پیدا کنند. به دلایل زیر لپ تاپ های جدید از درایو نوری استفاده نمیکنند:
در سالهای اخیر فلش و کارت حافظه جانبی تا حد زیادی جای سیدی و دیویدی را گرفتهاند. این سختافرازهای جدید علاوه بر ظرفیت بیشتر، کوچکتر بوده و استفاده از آنها به مراتب سادهتر است. کافی است فلش را به سیستم متصل کنید تا بتوانید اطلاعات مورد نظر را از آن کپی کنید یا اطلاعات خود را روی آن ذخیره کنید. فلشها و کارت حافظههای جانبی روز به روز در حال پیشرفت هستند و سرعت انتقال و ظرفیت آنها به صورت مداوم افزایش پیدا میکند. علاوه بر آن، USB به یک استاندارد مشترک بین دستگاههای مختلف تبدیل شده است و از تلویزیون و لپ تاپ گرفته تا پخش ماشین، همگی از فلش پشتیبانی میکنند که باعث میشود به راحتی جایگزین سیدی یا دیویدی شوند.
دیسکهای نوری اگرچه نسبت به فلاپی ظرفیتی به مراتب بیشتر داشتند؛ اما در مقابل هاردها و فلشهایی که به راحتی چندین گیگ حافظه دارند، حرفی برای گفتن ندارند. سیدیهای اولیه ظرفیتی معادل 700 مگابایت داشتند و ظرفیت حجیمترین دیویدیها به 100 گیگابایت میرسید که نسبت به فلش یا هاردهایی که میتوانند چند ترابایت ظرفیت داشته باشند، بسیار پایین است. به همین دلیل بسیاری از افراد به خرید لپ تاپ ایسوس یا هر برند دیگری که درایو نوری داشته باشد، تمایل آنچنانی ندارند و دنبال لپ تاپ هایی هستند که به جای درایو نوری، هاردهایی با ظرفیت بالا و پورتهای مناسب برای اتصال هارد یا فلش داشته باشند.
یکی دیگر از دلایلی که باعث حذف درایو نوری لپ تاپ شد، مقاومت پایین دیسکهای نوری بود. این دیسکها به راحتی دچار خط و خش میشدند که باعث میشد اطلاعات ذخیره شده روی آنها خراب شده و غیرقابل استفاده باشد. از طرفی دیگر خود دیسکها هم در برابر ضربه و فشار بسیار مقاوم نبوده و با کمترین میزان فشار میتوانید آنها را بشکنید. این ویژگی باعث میشود که امنیت اطلاعات و دادههای ذخیره شده روی آنها به خطر بیفتد و میزان اطمینان افراد به این تکنولوژی کاهش پیدا کند.
سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات روی دیسکهای نوری نسبت به تکنولوژیهای جدید بسیار پایین بوده و قابلیت رقابت با آنها را ندارد. بیشترین سرعت خواندن اطلاعات در دیویدیها به 21.6 مگابایت بر ثانیه میرسد و برای نوشتن اطلاعات نمیتوانید از سرعتی بیشتر از 10.8 مگابایت بر ثانیه استفاده کنید. این در حالی است که سرعت خواندن اطلاعات در فلش مموریهای USB 3.0 و بالاتر میتواند به سرعتی معادل 600 مگابایت برسد که این عدد برای نوشتن اطلاعات روی فلشها به 400 مگابایت میرسد. با مقایسه این دو به راحتی میتوانیم از حذف درایوهای نوری از لپ تاپ ها دفاع کنیم و خوشحال باشیم که فلش مموری و هاردها توانستهاند جای خالی آن را پر کنند.
فراگیر شدن اینترنت هم آخرین تیر بر پیکره بیجان درایوهای نوری بود و باعث شد درایو نوری لپ تاپ ایسوس، لنوو، اچ پی، دل و سایر برندها به افسانهها بپیوندد. در واقع اینترنت دسترسی به محتواهای مختلف را برای ما سادهتر کرده و به جای هزینه کردن برای خرید سی دی یک فیلم یا نرمافزار، به راحتی آن را از طریق اینترنت دانلود خواهیم کرد. برای نمونه با منتشر شدن هر فیلمی نیاز نیست، دی وی دی آن را خریداری کنیم و به راحتی میتوانیم از سرویسهاس استریم ویدیو آن را تماشا کنیم. این ویژگی باعث میشود که دسترسی به برخی از دیتاها برای همه افراد با یک سرعت امکان پذیر باشد و لازم نباشد که برای رسیدن یک فیلم یا نرمافزار خاص به شهرتان منتظر بمانید یا مجبور شوید برای تهیه یک نرمافزار به شهر دیگری بروید.
شرکتهای تولید کننده لپ تاپ با درک مزیتهای روشهای جدید نسبت به دیسکهای نوری، عطای این دیسکها را به لقایش بخشیدند و سراغ روشهای نوین رفتند. خود درایو نوری هم فضای زیادی را اشغال کرده و باعث سنگینتر شدن این دستگاهها خواهند شد و با حذف آن میتوان دستگاههایی سبکتر، باریکتر و زیباتر تولید کرد که طرفداران بیشتری هم به خود جذب خواهد کرد. در نظر داشته باشید که حذف درایو نوری میتواند لپ تاپ را سبکتر کند تا حمل و نقل آن سادهتر از گذشته باشد. از طرفی دیگر درایو نوری یک قطعه مکانیکی است و حذف آن میتواند به افزایش دوام و عمر دستگاه کمک کند.
چرا لپ تاپ های جدید درایو ندارند، در نهایت یک جواب دیگر هم دارد که در نگاه اول ممکن است منطقی به نظر نیاید؛ اما بررسی بیشتر باعث اثبات کارایی بیشتر آن خواهد شد. در صورت حذف درایو نوری لپ تاپ، فضای داخلی بیشتری در اختیار شرکتها قرار خواهد گرفت که میتوانند بخشی از آن را به باتری اختصاص داده و باتریهایی با ظرفیت بیشتر داخل لپ تاپ های خود قرار دهند. از طرفی دیگر درایوهای نوری قطعاتی مکانیکی هستند و استفاده از آنها با مصرف بالای انرژی همراه است که میتواند باتری لپ تاپ را سریعتر خالی کرده و عمر آن را به صورت چشمگیری کاهش دهد. به همین دلیل بسیاری از شرکتهای تولید کننده لپ تاپ، این قطعه را از دستگاههای خود حذف کردهاند و سراغ شیوهها و تکنولوژیهای جدید انتقال اطلاعات رفتهاند.
با تمامی تفاصیر بالا و برشمردن معایب دیسکهای نوری، هنوز هم برخی از شرکتها یا مجموعهها، برخی از اطلاعات را در این فرمت به دست مخاطبان خود میرسانند. برای نمونه برخی از کتابهای آموزشی مانند آموزش زبان دارای یک سی دی هستند که فایلهای صوتی هر درس را در خود جای داداهاند یا اکثر مراکز تصویربرداری پزشکی، عکسهای گرفته شده را در قالب سیدی به مراجعان ارائه میدهند. برای دسترسی به این اطلاعات میتوانید از درایو نوری اکسترنال استفاده کنید. درایو نوری اکسترنال همانند هارد اکسترنال به راحتی و از طریق یک کابل به سیستم شما وصل میشود و به کمک آن میتوانید محتویات سیدی یا دیویدی را ببینید.
حذف درایو نوری لپ تاپ روندی است که از چند سال قبل شروع شده و در سالهای اخیر سرعت بیشتری پیدا کرده است و امروزه جز در موارد خاص، لپ تاپی را پیدا نمیکنید که از این تکنولوژی استفاده کند. دلیل آن هم به بهتر بودن جایگزینهای این تکنولوژی و همچنین رشد سریع اینترنت مربوط میشود که دسترسی به محتواهای مختلف را برای ما بسیار سادهتر کردهاند.
بررسی گوشی سامسونگ اس ۲۴ اولترا به همراه تست گیمینگ و کیفیت دوربین ها