این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
فهرست مطالب
یکی از چالشهایی که بسیاری از ما هنگام آشپزی روی اجاق گاز با آن مواجه میشویم، سیاه شدن قابلمهها است. این اتفاق نهتنها ظاهر ظروف را خراب میکند، بلکه باعث چسبیدن غذا به قابلمه یا حتی تغییر طعم غذا میشود. اما چرا اجاق گاز قابلمه را سیاه میکند؟ دلایل مختلفی مانند کثیف بودن شعلهها، نقص در عملکرد اجاق گاز یا حتی نو بودن آن میتوانند در این موضوع تأثیرگذار باشند. خوشبختانه با چند اقدام ساده مانند تمیز کردن و تنظیم صحیح شعلهها میتوان از این مشکل جلوگیری کرد. در ادامه به بررسی دلایل اصلی سیاه شدن قابلمه و راهکارهای مؤثر برای پیشگیری از آن میپردازیم.
علت سیاه شدن قابلمه روی اجاق گاز
قابلمه و اجاق گاز از مهمترین وسایل آشپزی هستند و هر مشکلی در آنها میتواند روی طعم غذا تأثیر بگذارد. مهم نیست قیمت اجاق گاز شما چقدر باشد، در صورتی که برخی از نکات را رعایت نکنید، اجاق گاز میتواند باعث سیاهی قابلمهها و خراب شدن طعم غذای شما شود. بنابراین، مهم است که بدانید چرا اجاق گاز قابلمه را سیاه میکند؟ و چگونه میتوان از این مشکل جلوگیری کرد. در ادامه، 9 علت سیاه شدن قابلمه روی اجاق گاز و راهحلهای آن را بررسی میکنیم.
اجاق گاز نو پس از اولین استفاده بوی نامطبوع و دود سیاهی پخش میکند. اما علت این مشکل در گاز صفحه ای یا هر مدل دیگری، اگر نو باشد، وجود مواد باقیمانده از فرآیند تولید اجاق گاز، مانند پلاستیک است که هنگام روشن شدن اجاق گاز میسوزد. پس قبل از استفاده اولیه از اجاق گاز، شعلهها را به مدت 15 تا 20 دقیقه روشن کنید.
المنت حرارتی باعث انتقال حرارت به قابلمهها میشود. اما اگر بهترین مارک اجاق گاز هم داشته باشید ممکن است المنت آن پس از مدتی نیاز به بررسی و تعمیر داشته باشد زیرا اگر المنت خراب شود و متوجه آن نشوید، دوده تولید میکند و باعث سیاه شدن قابلمهها میشود.
اگر مشعل گاز به درستی در جای خود قرار نگیرد و شعله و حرارت بهطور نامتعادل به کف قابلمه برسد، باعث سیاه شدن آن میشود.
متناسب با قابلمهای که میخواهید در آن پخت و پز کنید، تنظیم شعله اجاق گاز را انجام دهید. اگر شعله خیلی بزرگتر از قابلمه باشد، از کف آن بالاتر میرود و با تولید دوده قابلمه را سیاه میکند.
اگر کف قابلمه یا روی مشعلهای گاز هنوز چربی یا غذا باقی مانده باشد، چربی و مواد غذایی میسوزند و دوده تولید میکنند که به قابلمه میچسبد. پس مشعلها را به صورت منظم تمیز کنید.
یکی از مشکلاتی که میتواند باعث سیاه شدن قابلمه روی اجاق گاز فردار شود، احتراق ناقص شعله گاز است که باعث تولید دوده میشود و به کف قابلمه میچسبد. دلایل این مشکل عبارتند از:
قابلمههای با کف نازک یا پوششهای بیکیفیت، گرما را بهصورت نامتعادل پخش کرده و باعث ایجاد لکههای سیاه میشوند.
استفاده از آب سخت که حاوی مواد معدنی زیادی است، برای پخت و پز ممکن است باعث تشکیل رسوبات معدنی روی قابلمه شود که در حرارت بالا میسوزند و لکههای سیاه ایجاد میکنند.
هنگام پخت و پز نباید از روغنهایی با نقطه دود پایین مانند کره و روغن زیتون استفاده کنید، زیرا این روغنها هنگام گرم شدن بیش از حد دوده تولید میکنند و باعث سیاه شدن قابلمه میشوند.
چرا شعله اجاق گاز سیاه می کند؟
حالا که به سوال چرا اجاق گاز قابلمه را سیاه میکند؟ پاسخ دادیم باید دنبال روشهایی برای جلوگیری از سیاه شدن قابلمهها روی اجاق گاز باشیم. در ادامه به بررسی چند نکته ساده ولی مؤثر میپردازیم.
رفع سیاهی کف قابلمه
قابلمه سوخته چگونه تمیز می شود؟ تمیز کردن قابلمههای سوخته میتواند چالشبرانگیز باشد، اما با استفاده از روشهای خانگی و طبیعی میتوانید به راحتی سیاهیها و لکههای سوختگی را از بین ببرید. در اینجا چند ترفند جادویی برای تمیز کردن قابلمه سوخته آوردهایم:
چرا اجاق گاز قابلمه را سیاه میکند؟ قابلمه ممکن است به دلایلی مانند نو بودن اجاق گاز، همتراز نبودن مشعلها، استفاده از روغن نامناسب یا خرابی المنت حرارتی، سیاه شود. اما این مشکل فقط ظاهری نیست؛ بلکه میتواند فرآیند آشپزی را دشوار کرده و حتی بر سلامت غذا تأثیر بگذارد. دودهای که روی قابلمه جمع میشود، انتقال حرارت را مختل کرده و باعث پخت نامتوازن یا سوختگی بخشهایی از غذا میشود.
از آنجا که کیفیت مشعلها و المنتهای گاز نقش مهمی در جلوگیری از سیاه شدن قابلمه دارد، یکی از مواردی که در راهنمای خرید اجاق گاز تاکید میشود به آن دقت کنید، انتخاب اجاقی با مشعلهای استاندارد و المنتهای باکیفیت است که نهتنها از سیاه شدن ظروف جلوگیری میکند، بلکه به توزیع یکنواخت حرارت و افزایش عمر قابلمههای شما نیز کمک خواهد کرد.