این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
فهرست مطالب
آیا تا به حال در محیطهای کاری شلوغ و بزرگ مانند ادارات یا بانکها، محفظههایی را دیدهاید که در آنها تجهیزات شبکه وجود داشته باشد؟ آیا میدانید این محفظه فلزی با چراغهای سبز، قرمز یا آبی چشمکزن چه کاربردی دارد؟ این محفظهها به رک شبکه معروفاند و باعث نظم دادن به کابلها و نگهداری تجهیزات شبکه میشوند. در این مقاله از تکنولایف قصد داریم به شما بگوییم رک شبکه چیست؟ با انواعی آن آشنا شده و کاربردهای مختلف رک شبکه را بشناسیم؛ پس در ادامه با ما همراه باشید.
رک شبکه یک محفظه فلزی مانند کیس کامپیوتر است که تجهیزات مختلف شبکه مانند سرورها، روترها، سوئیچها و UPS بهطور منظم و سازمانیافته در آن نصب و نگهداری میشود. این تجهیزات درون رکها بهصورت عمودی نصب شده و با استفاده از قفسهها، فضای بهینهتری برای تجهیزات ایجاد میکنند. در اینصورت تجهیزات شبکه شما فضای کمتری را اشغال میکند.
رکها علاوه بر نظم دادن به تجهیزات، امنیت قطعات را بالا برده و از آنها در برابر آسیبهای فیزیکی، سرقت و مشکلاتی مانند داغ شدن بیش از حد محافظت میکنند. اندازه رکها با واحد “یونیت” اندازهگیری میشود. بسته به اندازه شبکه و تجهیزاتتان میتوانید از بین رکهای کوچک یا بزرگ، مدل مناسب را انتخاب کنید. رك شبکه به دو نوع باز (بدون در و دیوار) و بسته (با در و دیوار) تقسیم میشوند. همچنین برای تحمل وزن تا چند کیلوگرم رکهای شبکه اغلب از فولاد، استیل یا آلومینیوم مقاوم ساخته میشوند.
در ادامه با مهمترین مزایا و دلایلی که شرکتهای کوچک و بزرگ به رک شبکه نیاز دارند، آشنا میشویم:
رکهای سرور و شبکه میتوانند به طرز چشمگیری راندمان و کارایی شبکه را افزایش دهند؛ زیرا با وجود آنها هوا به خوبی داخل رک جریان دارد و افزایش دما و مشکلات ناشی از آن بوجود نمیآید. از طرفی میتوانید در صورت نیاز و بالا رفتن دمای سیستمهای پردازشی، تجهیزات خنککننده و فنهای مناسب در رکها نصب کنید تا دما آنها کاهش یابد.
رکهای سرور و شبکه قابل شخصیسازی هستند؛ یعنی میتوانید آنها را باتوجه به نیازهای سازمانتان سفارشی کنید. برای مثال میتوانید طبقات اضافه را بیرون بیاورید، تعداد طبقات را افزایش داده یا ارتفاع آنها را تغییر دهید تا کابلها و سایر تجهیزات به خوبی در رک جا بگیرند.
رکها دسترسی به سرورها و تجهیزات شبکه را سادهتر میکنند. برخی از رکها چرخدار هستند یا طبقات کشویی دارند؛ به همین دلیل میتوانید به سرعت به تجهیزات مدنظرتان دسترسی داشته باشید. این ویژگیها از آسیبدیدگی شما هنگام سرویس دورهای یا تعمیرات سختافزاری تجهیزات، جلوگیری میکند. از طرفی این مدل طراحی در برخی پروژهها باعث کاهش زمان سرویس یا هزینه تعمیرات شده است.
رکها نه تنها به نگهداری بهتر تجهیزات میکنند، بلکه کابلهای شبکه، برق و … را به خوبی مرتب کرده و دسترسی به آنها را سادهتر میکنند. این مورد باعث افزایش سرعت تست، تعمیر یا حتی ارتقا قطعات میشود.
آخرین مزیت رک شبکه، بالا بردن افزایش امنیت انواع تجهیزات شبکه است. این رکها باعث ایجاد لایه امنیتی جدید برای محافظت از سرورها میشوند و از دسترسی افراد غیرمجاز جلوگیری میکنند. حتی کارکنان نظافت شرکت هم به این تجهیزات نمیتوانند دسترسی داشته باشند. این رکها همچنین در برابر ضربه، زلزله یا بلای طبیعی دیگر هم تا حد خوبی از سرور و سایر تجهیزات شبکه شما محافظت میکنند.
اصلیترین کاربرد رک در شبکه نگهداری، سازماندهی و محافظت از تجهیزات شبکه مثل سرورها، سوئیچها، روترها و پچ پنلها است. علاوه بر این دیگر کاربرد رک شبکه بهینهسازی فضا، مدیریت کابلها، خنک کردن و تضمین امنیت فیزیکی تجهیزات است. با نصب رکها دسترسی به تجهیزات نصبشده سادهتر و فرآیند تعمیر و نگهداری قطعات سریعتر میشود. میتوانید رکهای شبکه را در دیتا سنتر، اتاق سرور یا واحد IT شرکتتان نصب کنید.
رکهای شبکه و سرور بر اساس اندازه و نحوه نصب به دو دسته اصلی رک دیواری و رک ایستاده تقسیم میشوند که هرکدام کاربردهای متفاوتی دارند. در ادامه با این مدل رکها بیشتر آشنا میشویم:
رکهای شبکه دیواری به راحتی روی دیوار نصب میشوند و فضای کمی را اشغال میکنند. این رکها برای مکانهایی که امکان استفاده از رکهای ایستاده نیست، مناسب هستند. رک شبکه دیواری اغلب ابعاد کوچکی دارند و بر اساس تعداد یونیت و عمق در ابعاد زیر وجود دارند:
رکهای دیواری اغلب یک درب شیشهای نشکن با فریم فلزی دارند. برخی مدلها از کناره هم قابلیت چرخش و باز شدن دارد که در آنها دسترسی به تجهیزات سادهتر خواهد بود. برخی از رکهای دیواری حتی قابلیت نصب پاور یونیتهای 3 یا 4 پورت و فن برای تهویه را هم دارند و میتوانید با اضافه کردن چرخ از آنها به صورت زمینی استفاده کنید.
رک ایستاده یکی از پرکاربردترین رکهای شبکه است که برای نگهداری تجهیزات سرور و شبکه در مراکز داده و شبکههای بزرگ استفاده میشود. این رکها به دلیل ابعاد بزرگ و ظرفیت بالا، امکان نصب تجهیزات متعدد و سنگین را دارند و برخی از آنها میتوانند حتی بیشتر از 500 کیلوگرم وزن را هم تحمل کنند. رکهای ایستاده در اندازههای 12 تا 47 یونیت تولید میشوند که در این بین رکهای 22 و 42 یونیت جزء پرکاربردترین و پرفروشترینها هستند. عمق این رکها 60، 80 و 100 سانتیمتر است که حتی میتوانید تجهیزات شبکه و مخابراتی را هم در آنها نصب کنید.
رکهای ایستاده قابلیت نصب پاور ماژول با تعداد پورت زیاد (8 یا 9 پورت) برای مدیریت انرژی را دارند. میتوانید روی آنها 1 تا 4 فن اضافه برای خنکسازی تجهیزات داخلی استفاده کنید. دسترسی سادهای به تجهیزات فراهم میکنند و در برابر آسیبهای فیزیکی مقاومت بالایی دارند. این مدل رکها در دو دسته رک باز و بسته وجود دارند.
در رکهای باز اطراف و جلوی رک قاب فلزی وجود ندارد و برای محیطهایی که نیازی به امنیت فیزیکی و کنترل جریان هوا نیست، بیشتر استفاده میشوند. همچنین بدلیل نداشتن قفسه، دسترسی به سرور و سایر تجهیزات بهراحتی امکانپذیر خواهد بود. این رکها دارای دو یا چهار ریل عمودی (پُست) هستند.
رکهای دو پستی نسبت به مدلهای چهار پستی، عمق کمتری نیاز دارند و وزن کمتری را تحمل میکنند، اما با کیت نصب مخصوص، امکان نصب تجهیزات چهار پستی نیز وجود دارد.
رک بسته دارای دو درب در جلو و پشت و پنلهای کناری است که همگی برای دسترسی راحتتر به قطعات قابل جدا شدن هستند. داخل این رکها اغلب چهار ریل نصب عمودی قابل تنظیم وجود دارد که به کمک آنها میتوانید فضا را بهتر مدیریت کنید. همچنین به کمک این مدل رک میتوانید جریان هوا را بهتر مدیریت کنید و دستگاههایی که به گرما حساستر هستند را در آن قرار دهید. در رکهای بسته اغلب دارای قفل روی پنل و دربها هستند که دسترسی افراد غیر مجاز را محدود کنند.
خرید رک شبکه کاری بسیار حساس است و دقت زیادی نیاز دارد. در ادامه با مهمترین جزئیاتی که باید برای خرید رک شبکه مدنظر قرار دهید، آشنا میشویم:
ابتدا باید نوع و تعداد سرورها، سوئیچها را محاسبه کنید و بر اساس آن نوع رک را انتخاب کنید. برای مثال اگر از تعداد زیادی سرور استفاده میکنید باید رکهای ایستاده با عمق بیشتر را انتخاب کنید؛ اما اگر رک را برای نصب سوئیچ و روترها میخواهید، میتوانید از بین رکهای دیواری کوچک هم مدلی را انتخاب کنید.
دومین نکته مهم برای خرید رک شبکه، توجه به تجهیزات جانبی مثل تعداد پچ پنلها، UPS ، PDU و … است که نیاز به یونیتهای اضافه دارند. ابتدا تعداد این تجهیزات را حساب کنید تا تعداد یونیتهای لازم مشخص شود.
با توجه به فضای نصب میتوانید ابعاد، اندازه و نوع رک موردنیاز را انتخاب کنید تا هم نیازهای شما کامل پاسخ داده شود و هم در اتاق سرور یا فضای دلخواه شما قابل نصب باشد.
قبل از خرید مطمئن شوید که رک انتخابی میتواند وزن همه تجهیزات شما را تحمل کند. این عامل در رکهای ایستاده اهمیت بیشتری دارد؛ زیرا در این رکها اغلب تعداد بیشتری سرور و تجهیزات نصب میشود.
یکی از مهمترین نکات در خرید تجهیزات ذخیرهسازی اطلاعات، امنیت است. اگر امنیت اطلاعاتتان اهمیت بالایی دارد باید از رکهای بسته که پنلهای قفلدار دارند و میتوانید دربهای عقب و جلو و پنلهای کناری آنها را قفل کنید، مدلی را انتخاب کنید.
اگر دستگاههای شما به دمای بالا حساس هستند بهتر است از رکهایی که قابلیت نصب فن یا سیستم تهویه دارند استفاده کنید. علی الخصوص اگر مدل انتخابی شما رک بسته است این جریان هوا اهمیت بیشتری برای شما پیدا میکند.
یکی از اصلیترین سوالات کاربران این است که تفاوت رک سرور با رك شبكه چيست؟ در جدول زیر به این سوال پاسخ میدهیم:
ویژگی | رک سرور | رک شبکه |
نوع تجهیزات | برای قرار دادن سرورها، UPS، PSU، استوریجها و مانیتور طراحی شده است. | برای تجهیزات شبکه مانند روتر، سوئیچ، پچ پنل و کابلهای شبکه استفاده میشود. |
عمق | عمق بیشتری دارد (معمولاً تا 36 اینچ) برای تجهیزات بزرگتر مناسب است. | عمق کمتر (تا 31 اینچ)، طراحی جمعوجورتر و باریکتر دارد. |
طراحی | دارای درهای مشبک و دیوارههای قابل قفل برای امنیت بیشتر است. | اغلب بدون در مشبک و با سوراخهایی در دیواره پشتی برای تهویه. |
مدیریت کابلها | طراحی محدود برای کابلکشی. | فضای بیشتر و ابزارهای مناسب برای مدیریت کابلهای شبکه. |
سیستم تهویه | مجهز به سیستمهای خنککننده، پنلهای مشبک و سینی فن برای تهویه بهتر. | به دلیل تولید گرمای کمتر تجهیزات شبکه، سیستم تهویه سادهتری دارد. |
رک شبکه محفظهای برای نظمدهی و ایمنسازی تجهیزات شبکه و سرور است. با خرید رکهای شبکه میتوانید تجهیزات شبکهتان را بهتر مدیریت کنید، عمر آنها را افزایش داده و از آسیبهای فیزیکی و محیطی جلوگیری کنید.
در این مقاله با انواع رکها، کاربرد هرکدام و نکات مهمی که باید قبل از خرید بدانید، اشاره کردیم و به طور کامل گفتیم که رک شبکه چیست. اگر در این زمینه تخصص ندارید حتما در زمان خرید از یک متخصص مشاوره بگیرید تا بتوانید مناسبترین مدل را انتخاب کنید. سعی کنید مدلی انتخاب کنید که قابلیت پیکربندی و سفارشی سازی داشته باشد تا در آینده و در صورت تغییر تجهیزات هم بتوانید از رک خریداری شده به خوبی استفاده کنید. میتوانید انواع رک و تجهیزات شبکه را از فروشگاه تکنولایف با ضمانت اصالت به صورت نقد یا اقساط خریداری کنید.
بررسی گوشی سامسونگ اس ۲۴ اولترا به همراه تست گیمینگ و کیفیت دوربین ها