این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
فهرست مطالب
احتمالا بارها برایتان این سوال پیش آمده که «آیا ماندن شارژر در پریز برق مشکل دارد؟» یا باعث کاهش عمر آداپتور شارژ میشود؟ اگر چنین مسائلی، ذهنتان را درگیر کرده، پیشنهاد میکنیم این مطلب را تا انتها مطالعه کنید؛ چرا که قصد داریم بهصورت کامل مشکل ماندن شارژر در پریز برق را بررسی کنیم.
در پاسخ به سوال آیا شارژر در برق بماند خراب میشود؟ باید بگوییم که اکثر آداپتورهایی که اخیرا وارد بازار شدهاند، از منبع تغذیه سوئیچینگ یا SMPS بهره میبرند؛ در واقع برخورداری از SMPS به این معنی است که داخل برد این شارژر، یا بهترین شارژر که استفاده میکنید، از آداپتورهای سنگین استفاده نشده است.
سادهتر بخواهیم توضیح دهیم، آداپتورهای شارژر مجهز به سوئیچینگ از چندین بخش تشکیل شدهاند؛ یکسو کننده، تولیدکننده فرکانس بالا، کاهنده ولتاژ، صافی و سایر مواردی که بیشتر بحث را به سمت مباحث الکترونیک سوق میدهد. برخی از اجزا حتی در صورت وصل نبودن دستگاه نیز به انجام وظایف خودشان میپردازند. برای مثال یکسو کننده ولتاژ که وظیفه تبدیل ولتاژ ۲۲۰ متناوب به جریان مستقیم یا همان برق DC برعهده دارد، چه دستگاه به آن متصل باشد و چه نباشد به تبدیل جریان برق ادامه میدهد. بنابراین در هر صورت آداپتور در حال انجام وظایف خود و جریان در آن درگیر است.
همانطور که بالاتر خواندید، اجزای آداپتور شارژر در صورت وصل یا وصل نبودن دستگاه، به فعالیت خود ادامه میدهند؛ بنابراین در صورت وصل بودن شارژر به پریز برق حتی بدون اینکه گوشی به آن وصل باشد، برق مصرف میشود و آداپتور بهمرور زمان مستهلک میشود. البته باید به این موضوع اشاره کنیم که درست است که ماندن آداپتور شارژر در پریز برق باعث کاهش عمر مفید آن میشود، اما به این معنی نیست که عمر مفید آن از ۱۰ سال به ۲ سال کاهش پیدا کند؛ بلکه آداپتور شارژر در معرض خرابی بیشتری قرار میگیرد.
مورد دیگری که باید درباره آن صحبت کنیم، مصرف برق آداپتورهای مختلف، مانند آداپتور شارژر سامسونگ است. داخل منابع تغذیه سوئیچینگ، قطعه کوچکی به نام Min Load در خروجی وجود دارد که وظیفه آن تنظیم جریان همیشگی داخل آداپتور است. به بیان سادهتر، ما یک آداپتور ۱۰۰ وات داریم که هنگام اتصال دستگاه مدنظر ۱۰۰ وات توان تولید کرده و هنگامی که دستگاهی به آن متصل نیست، جریان خروجی به ۵ میلیآمپر کاهش پیدا میکند. در واقع این کار به سبب وجود Min Load است که در حفظ تعادل عملکرد منابع تغذیه سوئیچینگ کمک شایانی میکند.
بنابراین باید بگوییم که آداپتور حتی در صورت شارژ نکردن گوشی یا وصل نبودن به هر دستگاهی، برق مصرف میکند و میتواند تاثیر بهسزایی در الگوی مصرفتان داشته باشد.
هنگامی که آداپتور، گوشی را شارژ میکند، شاهد گرم شدن آن هستیم که شاید برای بسیاری از کاربران این سوال پیش بیاید که آیا گرم شدن آداپتور شارژر امری طبیعی است یا خیر.
در پاسخ به این سوال بگوییم که به علت فعالیت سوئیچینگ و تبدیل جریان AC به DC گرم شدن آداپتور کاملا طبیعی است و مشکلی بهوجود نمیآورد.
البته این نکته را در نظر داشته باشید که برخی از کاربران به علت استفاده از آداپتورهای غیراصلی و لوازم جانبی موبایل بیکیفیت شاهد گرم شدن غیر اصولی آداپتور هستند که خطرات زیادی به همراه دارد و میتواند در بسیاری از مواقع باعث آتشسوزی یا آسیب به دستگاه در حال شارژ شود. بنابراین همیشه از آداپتورهای اصلی و متناسب با دستگاهتان استفاده کنید تا هم سلامت دستگاهتان حفظ شود و هم سلامت باتری.
همانطور که خواندید وصل بودن شارژر به پریز برق بدون گوشی سبب افزایش استهلاک شارژر و کاهش عمر مفید آن میشود. البته این به معنی نیست که عمر آن از ۱۰ سال به ۲ سال کاهش پیدا میکند، بلکه با افزایش استهلاک امکان دارد که زودتر از موعد مقرر دچار خرابی شود.
مصرف بیرویه برق هم مورد دیگری است که با ماندن شارژر در پریز برق بهوجود میآید و پیشنهاد میکنیم برای حفظ منابع طبیعی از رها کردن آداپتور شارژر در پریز برق خودداری و از محافظ برق استفاده کنید تا این سرمایه گرانبها برای تمامی افراد جامعه قابل استفاده باشد. امیدواریم که این مطلب برایتان مفید و کاربردی واقع شده و توانسته به سوالات شما پاسخ داده باشد.
آیا ممکن است شارژر در پریز بماند و باعث آتشسوزی شود؟
احتمال آن کم است، اما در صورت استفاده از شارژرهای بیکیفیت یا معیوب، خطر داغ شدن بیش از حد و آتشسوزی وجود دارد.
آیا ماندن شارژر در پریز تأثیری بر عمر باتری گوشی دارد؟
خیر، اما اگر گوشی متصل باشد و شارژر همچنان برق ارسال کند، ممکن است روی طول عمر باتری تأثیر منفی بگذارد.
آیا استفاده از محافظ برق میتواند خطرات ناشی از ماندن شارژر در پریز را کاهش دهد؟
بله، محافظ برق میتواند از نوسانات ولتاژ جلوگیری کرده و تا حد زیادی از خرابی و افزایش دما جلوگیری کند.