این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
فهرست مطالب
سرماخوردگی با سرفه و عطسههای پی در پی، گرفتگی بینی و خستگی مفرط، مهمانی ناخوانده است که هر از گاهی سراغی از ما میگیرد و روال عادی زندگی را مختل میکند. در چنین شرایطی توصیه به نوشیدن مایعات فراوان یکی از رایجترین توصیهها است و همه متفقالقول هستند که نوشیدنی گرم میتواند روند درمان را تسریع ببخشد. قهوه همه مشخصات یک نوشیدنی ایدهآل برای افراد سرماخورده را دارد؛ اما مشابه ارتباط قهوه و فشار خون، رابطه بین قهوه و سرماخوردگی هم دارای ابعاد پیچیدهای است که نمیتوان آن را در یک پاسخ مثبت یا منفی خلاصه کرد. در همین راستا رابطه این دو را با هم بررسی خواهیم کرد و به بررسی این موضوع میپردازیم که آیا قهوه برای سرماخوردگی خوب است یا نه؟
قهوه به عنوان یکی از نوشیدنیهای محبوب میتواند تاثیر زیادی روی سیستم دفاعی بدن داشته باشد که ما را در برابر سرماخوردگی حفظ خواهد کرد و به بهبودی هر چه سریعتر ما کمک میکند. قهوه میتواند از منظرهای زیر به بهبود سیستم ایمنی بدن کمک کند:
قهوه یکی از منابع سرشار انواع آنتی اکسیدان از جمله پلیفنول است که از سلولهای بدن در برابر رادیکالهای آزاد محفاظت خواهند کرد. رادیکالهای آزاد به مولکولهای ناپایداری گفته میشود که میتوانند به DNA، پروتئینها و سایر اعضای سلول آسیب رسانده و بیماریهای مختلفی از جمله بیماریهای خودایمنی را به دنبال داشته باشند. آنتی اکسیدانهای موجود در قهوه باعث از بین رفتن رادیکالهای آزاد خواهند شد که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک خواهد کرد و از این نظر میتواند در برابر ویروسهای سرماخوردگی، نقشی حمایتی از سیستم ایمنی بدن را به نمایش بگذارد.
برخی از تحقیقات، خاصیت ضد التهابی قهوه را تائید کردهاند که به نوبه خود میتواند در کاهش علائم سرماخوردگی موثر واقع شود. در واقع وجود التهاب میتواند بازیابی سلامت را تا حد زیادی عقب بیندازد و بهبودی فرد را تا حد زیادی دچار اختلال کند. به دلیل خاصیت ضد التهابی قهوه، مصرف متعادل آن میتواند روند بهبودی را تا حد زیادی تسریع کند و کمک کند که سریعتر از شر این بیماری خلاص شوید.
مصرف روزانه و مرتب قهوه تا حد زیادی میتواند استرس و اضطراب افراد را کاهش دهد، چرا که با افزایش سطح دوپامین و سروتونین به بهبود خلق و خو کمک کرده و تا حد زیادی میتواند عوامل دلهرهآور را مدیریت کند. استرس هم میتواند تا حد زیادی سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند و روند بهبودی افراد از سرماخوردگی را به تعویق بیاندازد. به همین دلیل قهوه میتواند به یکی از مایعات بسیار مناسب برای درمان سرماخوردگی تبدیل شود.
علاوه بر فواید قهوه برای تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با سرماخوردگی، این ماده میتواند مضراتی به همراه داشته باشد و در برخی از موارد باعث تشدید علائم بیماری شما شود. مصرف بیش از حد قهوه میتواند عوارض زیر را در هنگام سرماخوردگی به همراه داشته باشد:
یکی از راههای افزایش سرعت بهبودی در هنگام سرماخوردگی، مصرف زیاد مایعات است که باعث میشود تعداد زیادی از افراد به مصرف قهوه روی بیاورند. با این وجود مصرف بیش از حد قهوه میتواند عملکردی وارونه داشته باشد و باعث دهیدراته شدن بدن شود. این ویژگی به خاطر وجود کافئین است که خاصیتی ادرارآور دارد و باعث افزایش دفع آب از بدن میشود که میتواند تا حد زیادی فرایند بهبودی را به تاخیر بیندازد. به همین دلیل توصیه میشود که از مصرف بی رویه قهوه و مخصوصا قهوههای کافئیندار خودداری کنید.
در نظر داشته باشید که انواع قهوه ساز و نوع قهوه هم میتوانند در فرایند دمآوری قهوه موثر بوده و میزان کافئین نهایی را کم یا زیاد کنند.
یکی دیگر از راههای بهبودی سرماخوردگی، استراحت و خواب کافی است که مصرف مقدار زیادی قهوه میتواند این موضوع را هم تحت تاثیر قرار داده و مانع از خواب کافی افراد شود. مخصوصا اگر میزان قهوه مصرفی زیاد باشد و زمان خواب مصرف شود.
در دوران سرماخوردگی، سیستم گوارشی بدن نسبت به حالت عادی حساستر است و به راحتی تحریک خواهد شد. در این دوره مصرف قهوه به دلیل وجود کافئین و اسیدهای مختلف، ممکن است مخاط معده را تحریک کرده و باعث ناراحتیهای گوارشی شود. این مشکل در افرادی که مصرف قهوه در برنامه روزانه آنها قرار ندارد، بیشتر خود را نشان خواهد داد و باعث بروز مشکلاتی خواهد شد که ممکن است اثرات مثبت قهوه را هم از بین ببرد.
یکی دیگر از مواردی که ممکن است فکر افراد را به خود مشغول کند، این است که آیا کافئین قهوه برای سرماخوردگی خوب است یا نه؟
جواب به این سوال کمی دو پهلو است و کافئین برای این افراد هم میتواند نقش تسهیل کننده درمان را داشته باشد و هم مانعی بر سر راه بهبودی ایجاد کند.
کافئین در صورتی که به میزان متعادل و در زمان مناسب مصرف شود، میتواند انرژی افراد را بیشتر کرده و بیحالی را از آنها دور کند؛ همچنین مصرف متعادل قهوه باعث تسکین سردرد و بهبود هوشیاری و تمرکز افراد خواهد شد. از طرفی دیگر مصرف زیاد کافئین میتواند عملکردی معکوس داشته و مانع از خواب صحیح افراد شود و خستگی آنها را تشدید کند. علاوه بر آن مصرف بیش از حد کافئین میتواند باعث تشدید گلودرد و از دست دادن آب بیش از حد شود. تداخل با برخی از داروها را هم اضافه کنید تا متوجه شوید که در صورت مصرف بیش از حد کافئین در زمان سرماخوردگی، ممکن است با چه عوارضی روبرو شوید. به همین دلیل توصیه میشود که از مصرف بیرویه قهوه و کافئین خودداری کنید و استراحتی به کتری برقی یا چایساز خود بدهید، یا از آن برای دم کردن دمنوش استفاده کنید.
علاوه بر سوال آیا قهوه برای سرماخوردگی خوب است یا نه، ممکن است با سوالات دیگری مانند آیا قهوه برای گلودرد خوب است یا نه روبرو شویم که در تلاش است تا تاثیر قهوه بر بخش خاصی از بدن را بررسی کند. یک قهوه گرم میتواند گلو را گرم کرده و درد و ناراحتی گلو را به صورت موقتی، تسکین دهد؛ همچنین میتواند جریان خود در بافتهای گلو را افزایش دهد که به کاهش درد و التهاب کمک خواهد کرد.
این در حالی است که در صورت مصرف بیش از حد قهوه، ممکن است عوارضی برای گلو به همراه داشته باشد. مصرف بیش از اندازه قهوه میتواند به دهیدارته شدن بدن منجر شود که در اثر آن گلو خشک شده و ممکن است گلو درد و خارش گلو را به همراه داشته باشد. از طرفی دیگر ممکن است اسیدیته قهوه باعث تحریک گلو شود یا مصرف قهوه داغ باعث آسیب بیشتر به گلو شود؛ بنابراین لازم است که در مصرف قهوه جانب اعتدال را رعایت کرده و آن را در زمان مناسب مصرف کنید. پیدا کردن بهترین زمان نوشیدن قهوه کار سادهای است و لازم است قبل از خواب و استراحت یا بلافاصله پس از مصرف داروها، از آن خودداری کنید.
در کل مصرف قهوه زیاد در زمان سرماخوردگی توصیه نمیشود و اگر قبلا قهوه خور نبودهاید، بهتر است شروع قهوه خوردن را به بعد از بهبودی موکول کنید. اگر هم روزانه قهوه مصرف میکنید، میتوانید طبق روال قدیمی به مصرف قهوه ادامه دهید، البته توصیه میشود که در هنگام سرماخوردگی روزانه بیش از دو الی سه فنجان قهوه مصرف نکنید.
در مواقع سرماخوردگی، نوشیدن دمنوش به دلیل هیدراتاسیون بهتر، تسکین گلودرد، تقویت سیستم ایمنی و کمک به خواب بهتر، گزینهای موثرتر هستند. در مقابل قهوه باعث افزایش انرژی و کاهش سردرد خواهد شد؛ اما مصرف بیرویه آن میتواند کم آبی بدن را به دنبال داشته باشد، به همین دلیل در مصرف آنها باید جوانب احتیاط رعایت شود. در کل میتوان گفت انتخاب بین دمنوش و قهوه به نیازهای بدنی افراد هنگام سرماخوردگی بستگی دارد و برای آرامش بیشتر در کنار تسکین گلودرد، دمنوش پیشنهاد میشود، در حالی که برای رفع خستگی موقت، قهوه گزینهای مناسبتر است.
سوال ایا قهوه برای سرماخوردگی بد است؟ یک جواب ساده و سرراست ندارد، بلکه بیشتر به شرایط و وضعیت افراد بستگی دارد. برای نمونه اگر فردی قهوه خور نیست، توصیه میشود که در این زمان هم قهوه مصرف نکند. در حالی که افراد قهوه خور میتوانند روزانه 2 تا 3 فنجان قهوه مصرف کنند. از طرفی دیگر نیاز است به تداخل قهوه با داروهای مختلف توجه شود تا مانع عملکرد آنها نشود. در کل میتوان گفت مصرف قهوه برای سرماخوردگی جز در موارد خاص، مضر نیست.
بررسی گوشی سامسونگ اس ۲۴ اولترا به همراه تست گیمینگ و کیفیت دوربین ها