این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
فهرست مطالب
همزن برقی یاوری بیبدیل در آشپزخانه است که میتواند عمری طولانی و عملکردی بهینه داشته باشد، این در حالی است که بسیاری از ما توجه آنچنانی به آن نداریم. عدم توجه به اصول نگهداری این وسیله یا هر ابزار دیگری در آشپزخانه، خرابی آنها در بازه زمانی کوتاه مدت را به دنبال خواهد داشت. این امر نه تنها موجب هزینههای ناخواسته برای تعمیر یا تعویض دستگاه میشود، بلکه ممکن است در لحظهای حساس این اتفاق بیفتد و روند دلپذیر آشپزی را مختل کند. تصور کنید که در حال همزدن مواد مورد نیاز یک کیک لذیذ هستید که ناگهان همزن برقی شما از کار میافتد. در این حالت علاوه بر اینکه باید به فکر تعمیر همزن باشید، باید فکری هم برای کیک خود بکنید. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی در ادامه این نوشته تکنولایف به بررسی مشکلات رایج همزن برقی خواهیم پرداخت و سعی میکنیم نکاتی برای افزایش عمر و کارایی همزن برقی بیان کنیم.
حتی اگر بهترین مارک همزن برقی را هم انتخاب کرده باشید؛ اما از آن به درستی استفاده نکنید، باز هم دستگاه شما خراب خواهد شد و پس از مدتی لازم خواهد بود که به فکر خرید یک محصول جدید باشید یا حتی سراغ روشهای سنتیتر مانند خرید همزن دستی بروید. به همین دلیل نیاز است که با مهمترین دلایل خراب شدن همزنها آشنا شوید:
موتور همزن برقی مانند موتور هر وسیله برقی دیگری دارای توان مشخصی است و نمیتوانید هر چیزی را با آن هم بزنید. در نتیجه وقتی مواد بیش از حد سنگین یا غلیظ را با آن هم بزنید، فشار بیش از حد به موتور وارد خواهد شد و باعث داغ شدن آن میشود. در صورتی که این فشار برای مدت زمانی طولانی ادامه داشته باشد، میتواند خرابی چرخ دندههای موتور منجر شود و یا بدتر از آن باعث سوختن موتور و خرابی دستگاه شود. به همین دلیل توصیه میشود که قبل از ریختن مواد داخل ظرف همزن، حتما مواد بزرگ و سفت را به قطعات کوچکتر خرد کنید تا فشار روی موتور دستگاه را کاهش دهید.
همزنهای برقی قابلیت تنظیم در سرعتهای مختلف را دارند که برای مواد مختلفی طراحی شدهاند. برای نمونه برخی از مدلهای همزن گوسونیک دارای تنظیمات 6 سرعته هستند که به آنها اجازه میدهد انواع مواد اولیه را با هم مخلوط کنند. استفاده از سرعت خیلی بالا برای مواد سبک باعث پاشیدن مواد به محیط اطراف خواهد شد و اگرچه باعث خرابی دستگاه نمیشود، کثیف کاری به بار خواهد آورد. از طرفی دیگر استفاده از سرعت پایین برای مواد سنگین هم به موتور فشار وارد خواهد کرد و هم کیفیت کار شما را پایین میآورد. به همین دلیل بهترین روش استفاده از همزن برقی این است که برای هر مادهای، از سرعت مناسب با آن استفاده کنید.
یکی دیگر از مهمترین دلایل خراب شدن همزن به این موضوع بر میگردد که به درستی تمیز نمیشوند. در واقع پس از هر بار استفاده از همزن برقی، برخی از مواد غذایی روی پرهها و بدنه آن باقی میماند و در صورتی که به درستی تمیز نشوند، به مرور زمان خشک و سفت خواهند شد. این مواد علاوه بر اینکه بهداشتی نیستند، باعث کند شدن حرکت پرهها شده و به موتور فشار وارد خواهند کرد که در صورت تکرار میتوانند باعث خرابی دستگاه شما شوند. به همین دلیل پس از هر بار استفاده از همزن لازم است که آن را به درستی تمیز کرده و سپس خشک کنید. این موضوع یکی از مهمترین نکات نگهداری وسایل آشپزخانه است و در مورد سایر وسایل از جمله چرخ گوشت، خردکن، یا آسیاب برقی، آبمیوه گیری و غذاساز نیز صدق میکند.
همزن برقی وسیلهای است که وظیفه آن سادهتر کردن کارهای آشپزی برای ما است؛ اما نمیتواند برای ساعتهای طولانی و مداوم کار کند. در واقع همزنهای برقی یا هر وسیله برقی دیگر برای استفادههای کوتاه و متناوب طراحی شدهاند و استفاده مداوم و بدون وقفه از آنها باعث داغ شدن بیش از حد موتور و استهلاک آن خواهد شد. به همین دلیل بهترین روش استفاده از همزن برقی این است که پس از چند دقیقه کار با همزن، آن را خاموش کرده و به کار دیگری بپردازید تا کمی خنک شود و دوباره آن را روشن کنید.
یکی از نکات نگهداری همزن برقی یا هر وسیله برقی دیگری این است که پس از اتمام کار و تمیز کردن دستگاه، به دقت آن را خشک کنید. سپس آن را در جایی خشک و به دور از رطوبت نگهداری کنید؛ همچنین از قرار دادن اجسام سنگین روی آن خودداری کنید. این کارهای به ظاهر ساده میتوانند باعث افزایش عمر همزن برقی شوند و شما را از شر هزینههای اضافی خلاص کنند.
اکثر همزنها دارای لوازم جانبی مختلفی از جمله پرههای خمیرزن یا سریهای مخصوص هستند که به کارایی بهتری دستگاه کمک خواهند کرد. استفاده از لوازم جانبی نامناسب یا نصب نادرست آنها میتواند به دستگاه آسیب وارد کند. برای نمونه نمیتوانید از یک قابلمه معمولی به جای کاسه برای همزن کاسه دار استفاده کنید، چرا که این کار ممکن است خطرناک بوده و یا باعث آسیب به پرههای دستگاه شود.
اگرچه استفاده از همزن برقی کار سادهای به نظر میرسد و اکثر افراد بعد از زدن آن به برق کار را شروع میکنند؛ اما با کمی دقت و حوصله هم میتوانید از مشکلات رایج همزن برقی جلوگیری کنید و هم امنیت خود را حفظ کنید. در ادامه بهترین روش استفاده از همزن برقی را در چند مرحله ساده به شما توضیح خواهیم داد:
بررسی قطعات: هر بار که میخواهید از همزن استفاده کنید، قبل روشن کردن آن باید مطمئن شوید که تمامی قطعات همزن شامل تیغهها، میلهها و … به درستی متصل شدهاند و هیچ آسیبی به آنها وارد نشده است. این کار ممکن است سخت و زمانبر باشد؛ اما میتواند به مراقبت از همزن برقی کمک کند و علاوه بر افزایش عمر آن، به بهبود امینت شما هم کمک کند.
آماده سازی مواد: حجم مواد باید به دقت اندازهگیری شده و آن را در ظرف مناسب بریزید. توجه داشته باشید که اگر حجم مواد زیاد باشد، همزن برقی نمیتواند آنها را هم بزند و باعث ایجاد فشار روی موتور خواهد شد. از طرفی دیگر لازم است که قطعات را خودتان تا حدی خورد کرده باشید.
تنظیم سرعت: با توجه به نوع موادی که قصد هم زدن آنها را دارید، لازم است که سرعت مناسبی را انتخاب کنید. سرعت کم معمولا برای مواد خشک و سبک کاربرد دارد، در حالیکه برای مواد سنگینتر نیاز است که دور موتور دستگاه را بالاتر ببرید.
پس از آماده سازی نیاز است که کار را شروع کنید که در این مرحله نیاز است به توصیههای زیر توجه داشته باشید:
شروع با سرعت کم: در اکثر موارد بهتر است کار هم زدن مواد را با سرعت کم آغاز کنید و به تدریج سرعت را بالاتر ببرید. این کار مانع از پاشیده شدن مواد به بیرون شده و آسیب به موتور را هم کاهش خواهد داد.
حرکت دادن همزن: همزنهایی که کاسه ندارند و به صورت دستی هستند، لازم است که دستگاه را به صورت پیوسته در ظرف حرکت دهید تا مواد به صورت یکنواخت مخلوط شوند. ثابت نگه داشتن همزن در یک نقطه باعث میشود که محتویات همان بخش مخلوط شوند و بقیه جاها تقریبا دست نخورده باقی بمانند.
از قابلیت پالس استفاده کنید: پالس قابلیتی است که پالسهای کوتاه و پرقدرتی را با سرعت بالا ارائه میدهد که در دستیابی به بافت مطلوب به شما کمک خواهد کرد. در صورت وجود دکمه پالس، از آن برای مخلوط کردن استفاده کنید.
در نهایت میرسیم به نکاتی که لازم است برای نگهداری همزن برقی به آنها توجه کافی نشان دهید که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت:
خاموش کردن دستگاه: قبل از خارج کردن تیغهها یا هر قطعه دیگری لازم است که دستگاه را خاموش کرده و آن را از برق بکشید. این توصیه در ظاهر خیلی ساده به نظر میرسد؛ اما متاسفانه برخی از افراد به آن توجه نمیکنند و هنگامی که دستگاه هنوز به برق متصل است، قطعات آن را جدا میکنند که میتواند عوارض ناخوشایندی به دنبال داشته باشد.
تمیز کردن قطعات: پس از هر بار استفاده لازم است که قطعات قابل شستشو را به صورت کامل شسته و خشک کنید. در صورتی که در دفترچه راهنما اشاره شده که همزن را داخل ماشین ظرفشویی قرار ندهید، از این کار خودداری کنید.
تمیز کردن بدنه: بدنه همزن برقی را با یک دستمال مرطوب تمیز کنید، تا حد ممکن از برخورد آب با بدنه و موتور دستگاه جلوگیری کنید تا مدارهای و بخشهای الکتریکی آن دچار سوختگی نشود.
نگهداری مناسب: نگهداری وسایل آشپزخانه کار سختی نیست که همزن هم از این قاعده مستثنی نیست. با این وجود کمی سهل انگاری میتواند به همزن شما آسیب وارد کند، برای جلوگیری از چنین حالتی کافی است که همزن را در مکانی خشک و دور از رطوبت یا گرد و غبار نگهداری کنید. علاوه بر آن نیاز است که سیم برق را به صورت دورهای تست کرده و در صورت آسیب دیدگی آن را تعویض کنید.
مشکلات رایج همزن برقی بیشتر به نحوه استفاده از این دستگاه الکتریکی مرتبط است و با استفاده صحیح از آن میتوان تا حد زیادی مشکلات را کاهش داد. علاوه بر آن نکات سادهای وجود دارد که با رعایت آنها میتوان به افزایش عمر همزن برقی امیدوار بود تا لازم نباشد هر چند وقت یکبار به تعمیرگاه مراجعه کنید یا مجبور باشید که همزن جدیدی را خریداری کنید. در این نوشته به بررسی نکاتی برای افزایش عمر و کارایی همزن برقی پرداختیم و امیدواریم که برای شما مفید واقع شده باشد.