این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
فهرست مطالب
اکثر وسایل برقی گران قیمت هستند و در شرایطی که احتمال نوسانات برق مانند قطعی برق یا رعد و برق زیاد است، استفاده از یک محافظ برق سالم میتواند این دستگاهها را در مقابل خرابی بیمه کرده و ما را از شر هزینههای اضافی نجات دهد. با این وجود خود محافظهای برق هم ممکن است خراب شوند که بیتوجهی به آن میتواند باعث سوختن سایر تجهیزات شود. به همین دلیل در ادامه این نوشته تکنولایف به تشریح روشهای تست سلامت محافظ برق خواهیم پرداخت و سعی میکنیم مهمترین نکات کاربردی برای تشخیص محافظ سالم از معیوب را بررسی کنیم تا در صورت نیاز، آنها را تعویض کنید.
محافظ برق یک دستگاه کوچک است که معمولا شامل فیوز، رله، مدار اندازگیری ولتاژ، چندین خروجی و سایر قطعات الکترونیکی است که عملکردی اتوماتیک دارد. هنگامی که نوسانات برقی در سیمکشی ساختمان رخ دهد، محافظ برق به کمک مدار اندازهگیری ولتاژ، ولتاژ برق را اندازه گرفته و در صورتی که نوسانات از حدی شدیدتر باشد، برق وسایل خانگی را قطع میکند تا آسیبی به آنها وارد نشود. در واقع محافظ برق در شرایط عادی کار یک سه راهی را انجام میدهد و در شرایط بحرانی مانع از آسیب دیدن یا سوختن وسایلی مانند تلویزیون، لباسشویی، یخچال و لپ تاپ خواهند شد.
تشخیص سالم بودن محافظ برق بسیار ساده است و به تجهیزات یا دانش خاصی نیاز ندارد، فقط باید کمی محتاط باشید و نکات ایمنی را به درستی اعمال کنید تا دچار آسیب نشوید. هنگامی که برق به دستگاه الکتریکی شما منتقل نمیشود به کمک روشهای زیر میتوانید از سالم یا خراب بودن محافظ برق اطمینان پیدا کنید:
محافظها دارای یک دکمه برای روشن و خاموش کردن هستند که یک چراغ کوچک در آن تعبیه شده است و به محض روشن کردن محافظ نشان خواهد داد که روشن شده است. علاوه بر آن اکثر محافظها سه چراغ قرمز، نارنجی و سبز دارند که وضعیت آماده به کار بودن آن را نشان خواهند داد و وقتی که نشانگر آن سبز شد، محافظ آماده شده و میتوانید دستگاه متصل به آن را روشن کنید. سادهترین تست سلامت محافظ برق این است که چراغها و نشانگرهای آن را بررسی کنید و در صورتی که هر کدام از چراغها روشن نشد، احتمال خرابی محافظ برق وجود دارد. البته احتمال سوختن این چراغها و نشانگرها هم وجود دارد و ممکن است پس از سوختن آنها باز هم محافظ به کار خود ادامه دهد.
فازمتر یک وسیله مناسب برای تشخیص خرابی محافظ برق است که به راحتی میتوانید سلامت آن را تست کنید. برای این کار فازمتر را در دست گرفته و انگشت شست را روی انتهای آن قرار دهید. حال با احتیاط دم فازمتر را به داخل یکی از سوراخهای محافظ وارد کنید. در صورتی که چراغ فازمتر روشن شود، یعنی محافظ سالم است. در صورتی که چراغ فازمتر روشن نشد، سوراخ کناری آن را تست کنید. اگر کماکان چراغ فازمتر روشن نشد، لازم است که سایر ورودیها را تک به تک چک کنید. در نظر داشته باشید که ممکن است یکی از ورودیها از کار بیفتد و سایر ورودیها مشکلی نداشته باشند.
نکته: در هنگام کار با فازمتر نکات ایمنی را رعایت کنید تا دچار آسیب یا سوختگی نشوید.
گاهی اوقات محافظ برق سالم بوده و ممکن است دستگاه متصل به آن دچار مشکل شده باشد. در چنین حالتی اگر به فازمتر دسترسی ندارید، میتوانید یک دستگاه دیگر را به پریز متصل کنید. برای این کار میتوانید گوشی خود را از طریق تبدیل ۳ به ۲ یا هر تبدیل دیگری که نیاز است به پریز برق متصل کنید. در صورتی که یکی از ورودیهای مشکل داشت، حتما سایر ورودیها را هم تست کنید و در صورتی که گوشی شما شارژ نشد، به احتمال زیاد محافظ برق خراب شده است.
گاهی اوقات ممکن است همه روشهای بالا را تست کنید و محافظ برق کار نکند؛ با این وجود هنوز هم نمیتوان با اطمینان گفت که مشکل از محافظ است، چرا که ممکن است اصولا برقی به آن وارد نشده باشد. برای آزمایش این موضوع هم کافی است محافظ برق را به یک پریز دیگر متصل کنید و در صورتی که محافظ مشکل نداشته باشد، به احتمال زیاد پریز برق دچار اختلال شده است. اگر باز هم محافظ کار نکرد میتوانید یک وسیله دیگر مانند گوشی خود را به پریز وصل کنید تا از سلامت آن مطمئن شوید.
در صورتی که همه روشهای بالا را تست کردید و هنوز هم محافظ کار نمیکند، به احتمال زیاد این قطعه خراب شده است که میتواند ناشی از قطع شدن سیم یا عدم اتصال مناسب محافظ به المنتها موجود در هر خروجی باشد. برای اطمینان از اینکه قطعی سیم دلیل کار نکردن محافظ است، میتوانید محافظ را باز کنید. این کار ساده است؛ اما اگر آدمی فنی نیستید توصیه میکنیم به یک تعمیرگاه معتبر مراجعه کنید تا احتمال آسیب به خودتان و محافظ را به کمترین حد ممکن برسانید.
همه موارد بالا برای بررسی روشن شدن محافظ برق بود که نشان میدهد این دستگاه میتواند برق مناسب را در اختیار وسایل مختلف مانند کامپیوتر، لوازم جانبی کامپیوتر، یخچال و لباسشویی قرار دهد. با این وجود عملکرد صحیح آن هنگام نوسانات برق را نشان نمیدهد. در حالت نوسانات برق، محافظ باید خاموش شده و مانع از انتقال برق به دستگاههای متصل شود. برای تست این حالت میتوانید از یک دستگاه مولتیمتر استفاده کنید و مقاومت دستگاه و سایر ویژگیهای آن را مورد بررسی قرار دهید. البته اگر انسانی فنی نیستید، توصیه میکنیم این کار را به تعمیرکار بسپارید و از وی بخواهید که سلامت محافظ را برای شما بررسی کند.
محافظ برق هم مانند هر وسیله دیگری به مراقبت و نگهداری نیاز دارد تا خراب نشود. بخشی از دلایلی که میتواند بهترین محافظ برق را خراب کند برای ما قابل کنترل بوده و بخش از آن در دست ما نیست که در ادامه آنها را مشاهده میکنید:
شرایط قابل کنترل ما:
شرایط غیرقابل کنترل توسط ما:
سوالهای «از کجا بفهمیم محافظ برق سالم است؟» و «از کجا بفهمیم محافظ برق خراب شده؟» دو روی یک سکه هستند و بررسی آن بسیار ساده است که هر فردی در خانه میتواند تا حد زیادی آنها را انجام دهد. منتها کار با محافظ برق نیازمند رعایت نکات ایمنی است تا دچار برق گرفتگی و آسیب نشوید.
بررسی گوشی سامسونگ اس ۲۴ اولترا به همراه تست گیمینگ و کیفیت دوربین ها