داغ ترین ها :
راهنمای خرید مادربرد؛ چطور مادر برد کامپیوتر را انتخاب کنیم؟

راهنمای خرید مادربرد؛ چطور مادر برد کامپیوتر را انتخاب کنیم؟

مادربرد یکی از اصلی‌ترین اجزای سیستم است که در بسیاری از موارد افراد به آن توجهی نمی‌کنند و کمترین هزینه را برای این قطعه کنار می‌گذارند. این در حالی است که مادربرد نقشی بسیار حیاتی در هماهنگی و ارتباط بین همه اجزای سیستم ایفا می‌کند و بدون استفاده از آن عملا نمی‌توان یک سیستم کامپیوتری درست کرد. با توجه به اهمیت این قطعه در راهنمای خرید مادربرد تلاش می‌کنیم به مهم‌ترین نکاتی که هنگام خرید مادربرد باید به آن‌ها توجه داشته باشید، اشاره کنیم تا انتخاب بهتر و مطمئن‌تری داشته باشید.

مادربرد چیست؟

مادربرد چیست

مادربرد یک قطعه الکترونیکی است که از یک مدار چاپی تشکیل شده و وظیفه اصلی آن برقراری ارتباط بین اجزای مختلف کامپیوتر است. در واقع بسیاری از قطعات مختلف سیستم به مادربرد متصل خواهند شد و از این طریق با همدیگر اتصال برقرار می‌کنند. نقش مادربرد شبیه بدنه یک ماشین است که قطعات مختلف از موتور و گیربکس گرفته تا جعبه دنده و اتاق روی آن سوار شده‌اند. در صورتی که شاسی ماشین وجود نداشته باشد، نمی‌توانیم سایر قطعات را کنار هم جمع کرده و با آن حرکت کنیم، مادربرد هم چنین ماهیتی دارد و بدون استفاده از آن امکان سر هم کردن یک کامپیوتر وجود نخواهد داشت.

وظیفه مادربرد چیست؟

وظیفه مادربرد چیست

اصلی‌ترین کارکرد مادربرد جمع‌ کردن اجزای مختلف سیستم در کنار هم است تا بتوانیم از توان هر یک از آن‌ها استفاده کرده و سیستم را شکل دهیم؛ اما این تمام وظایف مادربرد نیست و این قطعه مسئول بخش‌های زیر است:

1- برقراری ارتباط و تبادل داده بین قطعات مختلف

یکی از وظایف اصلی مادربرد برقراری ارتباط بین قطعات مختلف یک سیستم است تا بتوانند وظایف خود را به درستی انجام دهند. برای نمونه هنگامی که می‌خواهیم یک نرم‌افزار را باز کنیم، این نرم‌افزار روی هارد دستگاه ذخیره شده است و پردازنده نرم‌افزار را اجرا خواهد کرد. در واقع اگر مادربردی وجود نداشته باشد، پردازنده نمی‌تواند نرم‌افزار را پیدا کرده و آن را اجرا کند. علاوه بر این، مادربرد انتقال داده بین بخش‌های مختلف کامپیوتر را امکان پذیر خواهد کرد. برای درک بهتر فرض کنید که قصد دارید یک فایل را از فلش به هارد سیستم خود انتقال دهید. در این حالت داده‌ها به کمک پردازنده از فلش دریافت شده و از طریق مادربرد به هارد منتقل خواهد شد.

2- تامین برق و انرژی

هر کدام از قطعات کامپیوتر داری ولتاژ خاصی هستند و برای اینکه بتوانند فعالیت‌های خود را به درستی انجام دهند، به برق و انرژی نیاز دارند. مادربرد قطعه‌ای است که وظیفه توزیع برق بین اجزای مختلف کامپیوتر را برعهده دارد. در واقع مادربرد برق را از پاور گرفته و بر اساس نیاز هر قطعه، میزان مشخصی برق را در اختیار آن قرار خواهد داد. توزیع درست انرژی باعث افزایش کارایی سیستم، مخصوص سیستم‌های گیمینگ می‌شود. به همین دلیل می‌توان گفت بهترین مادر برد گیمینگ شایسته محصولی است که تامین برق قطعات سیستم را به درستی انجام می‌دهد.

3- ارتباط با دستگاه‌های جانبی

مادربرد دارای پورت‌ها و رابط‌های مختلفی است که به کمک آن انواع دستگاه‌های جانبی را می‌توان به کامپیوتر متصل کرد. به کمک این پورت‌ها می‌توان دستگاه‌های مختلفی را به سیستم متصل کرد. دسته‌های بازی، موس و کیبورد، انواع حافظه جانبی، مانیتور، مودم، اسکنر و پرینتر، میکروفون، وبکم، اسپیکر، هدست و پروژکتور تنها بخشی از دستگاه‌های متنوعی هستند که امکان اتصال آن‌ها به سیستم از طریق مادربرد امکان پذیر است.

راهنمای خرید بهترین مادربرد

اهمیت انتخاب مادربرد درست بسیار بالا است و می‌تواند روی خرید سایر قطعات کامپیوتر هم تاثیر گذار باشد. در واقع بدون داشتن مادربرد مناسب، نمی‌توانید از توان سایر بخشی‌های کامپیوتر هم به درستی استفاده کنید و قسمتی از توان آن‌ها هدر خواهد رفت. به همین دلیل نیاز است که مادربردی متناسب با نیازهای خود پیدا کنید که با توجه به موارد زیر می‌توانید بهترین انتخاب‌ها را داشته باشید:

1- فرم فاکتور مادربرد

انواع فرم فاکتور مادربرد

فرم فاکتور مادربرد عبارت است از اندازه و شکل فیزیکی آن که سازگاری مادربرد با کیس و سایر قطعات کامپیوتر را تعیین خواهد کرد. در واقع هر کیس برای به کارگیری یک یا چند فرم فاکتور خاص از مادربرد طراحی شده است و نمی‌توان هر فرم فاکتوری را در هر کیسی جا داد. از طرفی دیگر فرم فاکتور مادربرد، تعداد و نوع اسلات‌ها و پورت‌های موجود روی مادربرد را تعیین خواهد کرد. این قطعه در نهایت می‌تواند روی اندازه و ابعاد سیستم شما تاثیر بگذارد و برای کسانی که به یک سیستم جمع و جور نیاز دارند،‌توصیه می‌شود از مادبردهایی با فرم فاکتور کوچک‌تر استفاده کنند. شناخته‌شده‌ترین فرم فاکتورهای مادربرد شامل موارد زیر است:

ATX: فرم فاکتور ATX رایج‌ترین نوع مادربرد است که بیشتر برای سیستم‌های کامپیوتری قدرتمند کاربرد دارد. این فرم فاکتور امکان توسعه سیستم در آینده را برای شما فراهم خواهد کرد و به راحتی می‌توانید رم یا سایر قطعات را به آن اضافه کنید.

Micro-ATX: این فرم فاکتور کوچک‌تر از مدل قبلی است و به همین دلیل تعداد اسلات‌های آن برای توسعه کمتر است. استفاده از Micro-ATX برای سیستم‌های جمع و جور مانند سیستم‌های اداری یا خانگی کاربرد بیشتری خواهد داشت.

Mini-ATX: این مادربردها باز هم کوچک‌تر شده‌اند و نسبت به دو مدل قبلی اندازه‌ای کوچک‌تری دارند. استفاده از مادربرد با فرم فاکتور Mini-ATX در مینی کیس‌ها رایج‌تر است و فضای زیادی برای اسلات‌های توسعه در اختیار شما قرار نخواهند داد؛ بنابراین اگر قصد دارید در آینده‌ای نه چندان دور سیستم خود را ارتقا دهید، بهتر است سراغ سایر مادربردها بروید.

توجه داشته باشید که انواع دیگری از مادربرد هم وجود دارد که برای کاربردهای خاصی استفاده می‌شوند و در بسیاری از موارد خرید آن‌ها به کاربران عادی توصیه نمی‌شود.

2- سوکت پردازنده

نقش نوع سوکت پردازنده در انتخاب مادربرد

در ادامه راهنمای خرید مادربرد نیاز است که به نوع سوکت پردازنده اشاره کنیم. پردازنده یکی از مهم‌ترین قطعات کامپیوتر است که به صورت مستقیم به مادربرد متصل خواهد شد و هر پردازنده‌ای دارای نوع خاصی از سوکت است که اتصال آن به مادربردهای خاصی را امکان پذیر خواهد کرد.

دو شرکت بزرگ تولید کننده پردازنده یعنی intel و AMD سوکت‌های خاص خود را دارند که زمان خرید مادربرد باید به آن‌ها توجه کافی نشان دهید. این در حالی است که جدیدا شرکت snapdragon هم با معرفی پردازنده X Elite خود وارد این بازی شده است و باید آن را هم در نظر داشته باشید.

3- تعداد اسلات‌های توسعه

اسلات‌های توسعه به رابط‌هایی روی مادربرد اشاره دارند که برای نصب و اضافه کردن قطعات مختلف مانند کارت گرافیک، رم، کارت صدا، کارت شبکه و سایر تجهیزات جانبی به کار می‌روند. این اسلات‌ها به شما کمک می‌کنند که قابلیت‌های جدیدی را به سیستم خود اضافه کرده یا آن‌ها را ارتقا دهید. برای نمونه اگر سیستم شما فاقد کارت گرافیک باشد، در صورتی که مادربرد اسلات مربوط به آن را داشته باشد، به راحتی می‌تواند کارت گرافیک را اضافه کنید. در غیر اینصورت برای اضافه کردن کارت گرافیک مجبور خواهید بود که مادربرد خود را ارتقا دهید؛ بنابراین زمان انتخاب مادربرد، محصولی را انتخاب کنید که بعدا بتوانید آن را ارتقا دهید.

4- نسل و میزان رم

نقش رم در خرید مادربرد

رم هم یکی دیگر از قطعات مهم کامپیوتر است که می‌تواند روی انتخاب و خرید مادربرد مناسب تاثیر گذار باشد. هر مادربرد از میزان خاصی رم پشتیبانی می‌کند و نمی‌توانید هر چقدر دلتان خواست رم به آن اضافه کنید. برای مثال مادربردی که نهایت 16 گیگابایت رم را پشتیبانی می‌کند، نمی‌تواند رم‌های 32 گیگاباتی را پشتیبانی کند. از طرفی دیگر نسل رم‌ها هم از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و در نسل‌های جدید این محصولات، سرعت و کارایی رم‌ها به صورت چشمگیری افزایش پیدا کرده است. در واقع هر مادربردی تا نسل خاصی از رم‌ها را پشتیبانی می‌کند و برای اضافه کردن رم‌های نسل جدیدتر با مشکل روبرو خواهید شد. برای مثال مادربردی که از رم‌های DDR4 پشتیبانی می‌کند ممکن است از رم‌های نسل DDR5 پشتیبانی نکند. پس هنگام خرید مادربرد بهتر است به نسل و میزان حافظه رم مورد پشتیبانی هم توجه داشته باشید.

5- پورت‌های ورودی و خروجی

اهمیت پورت‌های ورودی و خروجی مادربرد

پورت‌های ورودی و خروجی، پل‌های ارتباطی بین کامپیوتر شما و دنیای بیرون هستند و به شما اجازه می‌دهند که دستگاه‌های مختلفی را به کامپیوتر خود متصل کنید. این پورت‌ها امکان اتصال دستگاه‌هایی مانند کیبورد، موس، مانیتور، پرینتر، حافظه جانبی، هدست و اسپیکر را برای شما فراهم خواهند کرد که به کمک آن‌ها می‌توانید از کامپیوتر خود برای کارهای مختلفی استفاده کنید. مهم‌ترین پورت‌های مورد استفاده در هر سیستمی شامل USB، HDMI، Display port، VGA، Ethernet، Wi-Fi، Bluetooth و Audio است و هر کسی بسته به نیازهای خود و کارهایی که با سیستم انجام می‌دهد، ممکن است به پورت‌های مختلفی نیاز داشته باشند. برای نمونه مادربردهای گیمینگ معمولا از پورت‌های Display port و USB 3 استفاده می‌کنند تا تجربه گیمینگ افراد را بهبود ببخشند.

6- پشتیبانی از نسل جدید هاردها

هارد هم مانند پردازنده از رابط‌های مختلفی برای اتصال به مادربرد استفاده می‌کند و باید مادربردی را انتخاب کنید که بتوانید جدیدترین نسل‌ هاردها را روی آن نصب کنید. هاردهای HDD از رابط SATA استفاده می‌کنند در حالیکه هاردهای SSD از رابط M.2 یا PCIe استفاده خواهند کرد. علاوه بر پشتیبانی از هاردهای جدید، برخی از مادربردها امکان اتصال همزمان دو یا چند هارد را فراهم می‌کنند که ممکن است برای برخی از افراد کاربردی باشد.

7- نوع کاربری

مورد دیگر که در راهنمای خرید مادربرد به آن اشاره می‌کنیم، نوع استفاده شما از این محصول است. نوع کاری که با سیستم خود انجام می‌دهید می‌تواند روی نوع مادربردی که خریداری می‌کنید، تاثیر گذار باشد. برای نمونه اگر گیمر باشید به امکانات مختلفی مانند قابلیت اورکلاک، هیت سینک و سیستم خنک سازی قوی و همچنین نورپردازی‌های RGB علاقمند هستید که برای مادربردهای عادی، ضروری به نظر نمی‌رسد. به همین دلیل لازم است نیازهای خود را تعیین کرده و بر اساس کاربری که دارید برای خرید آن اقدام کنید.

معتبرترین برندهای تولید کننده مادربرد

برترین برندهای تولید کننده مادربرد

مادربرد هم مانند هر قطعه الکترونیکی دیگری توسط شرکت‌های زیادی تولید می‌شود که برخی از آن‌ها معتبرتر بوده و محصولات بهتری را طراحی تولید می‌کند. Asus یکی از برترین شرکت‌های تولید کننده مادربرد است که محصولات متنوعی از مادربردهای ساده تا گیمینگ را با کیفیت‌ بالا و قابلیت‌های پیشرفته در اختیار کاربران خود قرار خواهد داد. یکی دیگر از برترین برندهای تولید کننده مادربرد، MSI است که این شرکت هم محصولات متنوعی را برای کاربران مختلف به بازار عرضه می‌کند. محصولات msi بیشتر برای گیمرها و افراد حرفه‌ای‌ تولید می‌شوند که قابلیت‌هایی مانند اورکلاک و زیبایی در این دسته، نقش پررنگی دارد. گیگابایت برندی دیگری است که در زمینه تولید مادربرد حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. محصولات این برند کاربران متنوعی را شامل می‌شوند و با قیمت رقابتی در کنار تنوع بالای محصولات سال‌ها است که بخش بزرگی از بازار را برای خود قبضه کرده‌اند. برندهای ایرانی هم به حوزه تولید مادربرد وارد شده‌اند و برند ایرانی فاطر با ارائه محصولات اقتصادی تلاش می‌کند که به رقیبی برای شرکت‌های بین‌المللی تبدیل شود.

سخن پایانی

راهنمای خرید مادربرد مناسب مانند بسیاری دیگر از راهنماهای خرید با عبارت کلیدی بستگی دارد، گره خورد است. این عبارت نشان می‌دهد که بسته به نیازهای هر فرد ممکن است بهترین مادربرد از یک فرد به فرد دیگری متفاوت باشد. به همین دلیل توصیه می‌کنیم قبل از هر کاری نیازهای خود را تعیین کنید و سپس بر اساس آن نوع مادربرد خود را انتخاب کنید.

ads

بررسی گوشی سامسونگ اس ۲۴ اولترا به همراه تست گیمینگ و کیفیت دوربین ها

بررسی گوشی سامسونگ گلکسی S24 Ultra

برای شما

نظرات

 

نظر بده

نام

اشتراک گذاری
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
https://www.technolife.ir/blog/how-to-choose-a-motherboard/
ads
ads