این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
فهرست مطالب
ربع سکه بانکی و غیربانکی به عنوان بخشی از مسکوکات بازار امکان سرمایهگذاریهای مطمئنی را برای خریداران فراهم میکنند و به عنوان روشی برای حفظ ارزش پول در کوتاه مدت و بلند مدت به کار گرفته میشوند. ربع سکه انواع مختلفی دارد که باعث میشود محصولاتی با قیمتهای مختلف در بازار موجود باشد و سردرگمی افراد را به دنبال داشته باشد. به همین دلیل در ادامه این نوشته تکنولایف به بررسی تفاوت قیمت ربع سکه بانکی و غیربانکی خواهیم پرداخت و تلاش میکنیم ارزش خرید هر کدام را تعیین کنیم.
قبل از اینکه بخواهیم تفاوت قیمت این دو را بررسی کنیم، لازم است که تفاوت ساختاری آنها را مورد توجه قرار دهیم. ربع سکه بانکی محصولی است که توسط بانک مرکزی ضرب شده و مشخصات ثابتی دارد که شامل وزن 2.033 گرم و قطر 16 میلیمتری داشته و با عیار 22 تولید خواهد شد. در حالیکه ربع غیربانکی توسط افراد یا کارگاههای خصوصی ضرب خواهد شد و عیار و اندازه آنها ممکن است متفاوت از سکههای بانکی باشد. البته تفاوت ظاهری ربع سکه بانکی و غیربانکی به این موراد ختم نمیشود و در حالیکه سکههای بانکی به صورت منظم و یکسان تولید میشوند، ضخامت ربعهای غیربانکی ممکن است یکسان نباشد و امکان طراحیهای نامنظم در آنها دور از انتظار نیست. علاوه بر همه موارد بالا، ممکن است وزن سکههای غیربانکی با ربعهای بانکی متفاوت بوده و کمی سبکتر باشند.
ربع سکههای موجود در بازار علاوه بر دو نوع بانکی و غیربانکی،انواع دیگری هم دارند که قیمت هر کدام از آنها با توجه به زمان ضرب، متغیر خواهد بود. بر این اساس میتوان ربع سکه را به سه نوع ربع پهلوی، ربع سکه طرح قدیم و ربع سکه جدید تقسیمبندی کرد. ربع سکه پهلوی از سال 1338 تا سال 1358 تولید میشده که خود تنوع بالایی داشته و طراحیهای آنها با هم متفاوت بوده است. در حال حاضر خرید ربع سکه از نوع پهلوی بیشتر توسط کلکسیونرها انجام میشود و امکان خرید و فروش عادی آن در بازار وجود ندارد.
ربع سکه طرح قدیم به ربعهایی اطلاق میشود که از سال 1358 تا 1370 ضرب شدهاند و یک طرف آنها منقوش به بارگام امام رضا (ع) است و در طرف دیگر آن سه بار نام امام علی (ع) دیده میشود. این سکهها هم در بازار پیدا میشوند؛ اما به دلیل کمیاب بودن از حباب نسبتا زیادی برخوردار هستند.
ربع سکه جدید به ربعهایی اطلاق میشود که روند تولید آنها از سال 1370 شروع شده است و هنوز هم ادامه دارد. یک طرف این ربعها عکس امام خمینی و طرف دیگر آن بارگام امام رضا (ع) است که به ربعهای امامی هم شناخته میشوند. در نظر داشته باشید که تا سال 1386 سال ضرب سکههای امامی روی آنها حک میشد؛ اما از سال 1386برای یکسان سازی، تاریخ تولید روی آنها ضرب نمیشود. توجه داشته باشید که این ویژگیها در انواع سکه یکسان است و لازم است که هنگام خرید سکه طلا به آن توجه کافی داشته باشید.
ربعهای بانکی و غیربانکی دارای مشخصات و ویژگیهای متفاوتی هستند و همین موضوع باعث میشود که قیمت آنها با هم متفاوت باشد. البته خود سکههای بانکی هم ممکن است تفاوت قیمت داشته باشند و بسته به سال ضرب، قیمت آنها بالاتر یا پایینتر از قیمت روز خواهد بود. عوامل زیر باعث تفاوت در قیمت ربع سکههای بانکی و غیربانکی هستند:
ربع سکههای بانکی به صورت استاندارد و با وزن یکسان تولید میشوند که باعث میشود، قیمت آنها یکسان باشد و ارزش خرید نسبتا بالاتری داشته باشند. در حالیکه ربع سکههای غیربانکی بیشتر توسط کارگاههای خصوصی تولید میشوند که امکان یکسان بودن وزن آنها بسیار کم است. به همین دلیل قیمت ربع سکه غیربانکی وابسته به وزن آن است و با توجه به وجود سکههایی با وزنهای متفاوت، قیمت ربع سکه غیر بانکی یکسان نیست و ممکن است بتوانید چند ربع سکه با قیمتهای مختلف پیدا کنید.
ربع سکههای بانکی با عیار 22 تولید میشود که نشان میدهد 90 درصد آن از طلا و 10 درصد باقیمانده از آلیاژهای با ارزش ساخته شده است. از طرفی دیگر ربع سکههای غیربانکی ممکن است عیار متفاوتی داشته باشند و حتی ممکن است آلیاژهای مورد استفاده در آن، از کیفیت مناسبی برخوردار نباشد؛ بنابراین ربع سکههای بانکی نسبت به ربعهای غیربانکی قیمت بیشتری دارند. این موضوع در مورد شمش طلا و طلاهای زینتی هم صادق است و محصولاتی که عیار یا خلوص بالاتری دارند، قیمت بیشتری خواهند داشت.
ربع سکههای بانکی توسط ضرابخانههای بانک مرکزی تولید میشوند و عموما کیفیت ساخت مطلوبی دارند که باعث میشود سکهها به صورت منظم و یک دست تولید شوند. این ویژگی به دلیل استفاده از ماشین آلات جدیدتر و مدرنتر اتفاق میافتد که باعث می شود ربعهای بانکی جزئیات واضحتر و برشهای دقیقتری داشته باشند. در مقابل جزئیات و ظرافت ربعهای غیربانکی ممکن است کمتر باشد که همین موضوع میتواند دلیل بخشی از تفاوت قیمت ربع سکه بانکی و غیربانکی باشد.
بانک مرکزی انواع سکه از جمله ربع سکه را با ضمانت عرضه میکند که باعث میشود نزد فروشندگان و خریداران اعتبار بیشتری داشته باشد؛ اما ربع سکههای غیربانکی از چنین ضمانتی برخوردار نیستند و به همین دلیل طرفداران کمتری در بین سرمایهگذاران خواهند داشت.
همه موراد بالا باعث میشوند که افراد تمایل بیشتری به خرید ربع سکههای بانکی داشته باشند و تقاضا برای آن بالاتر باشد و از طرفی دیگر بانک مرکزی فقط در بازههای خاص و محدودی این محصولات را به بازار عرضه میکند. بالا بودن تقاضا و کم بودن عرضه ربعهای بانکی باعث افزایش قیمت آن میشود. برخلاف ربعهای بانکی، ربعهای غیربانکی طرفداران محدودتری دارد و کارگاههای خصوصی محدودیتی برای عرضه آن ندارد که قیمت آن را به طور قابل توجهی کاهش خواهد داد.
سکههای بانکی به دلیل برخورداری از پشتیبانی بانک مرکزی دارای اعتبار و ارزش بیشتری هستند و طرفداران زیادی در بین سرمایهگذاران دارند که باعث میشود، خرید و فروش آنها نسبت به ربعهای غیربانکی خیلی سادهتر باشد. در واقع نقدشوندگی سکههای بانکی نسبت به محصولات غیربانکی بسیار راحتتر است و هر زمان اراده کنید میتوانید آن را به پول نقد تبدیل کنید. این ویژگی باعث میشود که برای سرمایهگذاریهای کوتاه مدت ربع سکه بانکی گزینه مناسبتری باشد و ربع سکه غیربانکی به گزینه مناسبتر برای سرمایهگذاریهای بلندمدت تبدیل شود. البته برای کسانی که قصد سرمایهگذاریهای بلندمدت دارند گزینههای دیگری مانند سکه تمام یا شمش طلا هم وجود دارد که با مقایسه شمش و سکه طلا میتوانید انتخاب بهتری داشته باشید.
تشخیص ربع سکه بانکی و غیربانکی از همدیگر از کلاهبرداریهای احتمالی جلوگیری میکند و کمک میکند که با خیال راحتتر خرید خود را انجام دهید. برای تشخیص این دو علاو بر مشخصات درج شده روی پک سکه باید به جزئیات آنهاهم توجه داشته باشید. ربعهای بانکی جزئیات دقیق و با ظرافتی دارند و نوشتهها و طرحهای آنها دقیق است؛ اما طراحی و جزئیات ربعهای غیربانکی ممکن است کمی ناهماهنگ و ناموزون باشد. برای تشخیص این دو از هم باید به محل نوشتهها و نقطههای آنها توجه داشته باشید. اگر نقطهها یا نوشتهها در جای درست قرار نداشتند، با ربعهای بانکی روبرو هستید. علاوه بر آن شیارهای و کنگرههای ربع بانکی به صورت یک دست و منظم ساخته شدهاند، ولی ربعهای غیربانکی ممکن است جای شیارها یا کنگرههای آنها کمی نامنظم باشد که با کمی دقت میتوانید آن را تشخیص دهید. یکی دیگر از جنبههای مورد بررسی به پک و وکیوم ربعها برمیگردد که ربعهای بانکی دارای پکهای یکنواخت و وکیوم شده هستند و پک ربعهای غیربانکی عموما دارای هوا بوده و دقت و ظرافت ربعهای بانکی را ندارند. توجه به این مشخصات به شما کمک میکند که به راحتی بتوانید ربع سکههای بانکی را از محصولات غیربانکی تشخیص دهید تا هزینه اضافی برای این محصولات پرداخت نکنید.
تفاوت قیمت ربع سکه بانکی و غیربانکی پدیدهای غیرمعمول نیست و به دلایل مختلف، این دو ارزش خرید متفاوتی دارند. محصولات بانکی قابلیت نقدشوندگی راحتتری دارند و معمولا قیمت آنها بالاتر است، در حالیکه محصولات غیربانکی طرفداران کمتر و قیمت پایینتری دارند. این تفاوتها باعث میشود که ربعهای بانکی گزینه جذابتری برای سرمایهگذاریهای کوتاه مدت باشند و ربعهای غیربانکی برای سرمایهگذاریهای بلندمدت با بازدهی بیشتری همراه باشند.
بررسی گوشی سامسونگ اس ۲۴ اولترا به همراه تست گیمینگ و کیفیت دوربین ها