این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
فهرست مطالب
هنگام خرید سیستم گیمینگ همه به فکر خرید پردازنده، گرافیک، هارد SSD و مانیتور مناسب هستند و کمتر به مادربرد گیمینگ اهمیت داده میشود، غافل از اینکه همه اجزای بالا بدون داشتن مادربرد مناسب، عملکرد مناسبی از خود نشان نخواهند داد و بخشی از توان آنها هدر میرود. این قطعه مانند یک رابط اجزای مختلف کامپیوتر را به هم متصل کرده و امکان برقراری ارتباط بین این قطعات را فراهم خواهد کرد، به گونهای که بدون مادربرد اساسا کامپیوتر معنایی ندارد. همانند هر قطعه گیمینگ دیگری مادربردهای گیمینگ هم باید ویژگیهای خاصی داشته باشند که در ادامه به بررسی این ویژگیها، همینطور معرفی بهترین مادربرد گیمینگ خواهیم پرداخت.
انواع مادربرد با بهترین قیمت فقط در تکنولایف!
مادربرد (Motherboard) یکی از اصلیترین قطعات کامپیوتر است و از یک برد مدار چاپی تشکیل شده که تمامی قطعات حیاتی کامپیوتر مانند پردازنده، حافظه رم، کارت گرافیک، هارد دیسک، پورتهای مختلف و … روی آن قرار گرفتهاند. مادربرد مانند یک پل عمل کرده و اجزای مختلف را به هم متصل خواهد کرد تا بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند. این قطعه نقشی بسیار اساسی در کارکرد اصلی کامپیوتر برعهده دارد و علاوه بر انتقال دادهها بین قطعات مختلف، انرژی را از منبع تغذیه دریافت کرده و آن را به قطعات مختلف میرساند.
به سادگی میتوان گفت که مادربرد گیمینگ برای به کارگیری قطعات قدرتمندتر طراحی شده است و با آن میتوان بازیهای سنگین را اجرا کرد. برای نمونه در برخی از مادربردهای گیمینگ میتوانید چندین کارت گرافیک یا هارد را به دستگاه خود متصل کنید، در حالی که در مادربردهای عادی از چنین قابلیتی پشتیبانی نمیکنند و بیشتر برای کارهای ساده مانند وظایف روزانه طراحی شدهاند. در واقع برای اینکه بتوانید از حداکثر توان سایر قطعات گیمینگ کامپیوتر خود نهایت بهره را ببرید، به یک مادربرد گیمینگ مناسب نیاز دارید.
مادربردهای گیمینگ ویژگیها و امکاناتی را برای کامپیوتر شما فراهم خواهند کرد که در سیستمهای عادی کمتری دیده میشود و به طور کلی میتوان گفت افزایش کارایی، بهبود پایداری و تجربه کلی بازی در گرو داشتن مادربرد مناسب است. هنگام خرید لوازم گیمینگ مناسب بهتر است خرید یک مادربرد قوی را هم مد نظر داشته باشید تا به ویژگیهای زیر دسترسی داشته باشید:
در ساخت مادربردهای گیمینگ از قطعات باکیفیتتر و مرغوبتری استفاده شده است تا در تحت کارهای سنگین مانند بازیهای حرفهای و اجرای همزمان چندین برنامه سنگین، پایداری بیشتری از خود نشان دهد. همین موضوع باعث میشود که مادربرد شما برای مدت زمان طولانی دوام بیاورد و دیرتر دچار خرابی شود.
یکی از ویژگیهای کامپیوتر گیمینگ استفاده از پردازندههای قدرتمند، کارت گرافیک رده بالا، هاردهای پرسرعت و حافظههای رم با فرکانس بالا است که برای استفاده از حداکثر توان این قطعات باید یک مادربرد قدرتمند داشته باشید. نصب قطعات پرسرعت و قدرتمند روی یک مادربرد ضعیف مانند این است که موتور یک ماشین به روز را سوار یک ماشین قدیمی کنید که باعث میشود بخش بزرگی از نیروی موتور هدر برود و نتوانید از حداکثر توان آن استفاده کنید. هر چه مادربرد گیمینگ شما جدیدتر باشد، امکان استفاده از سختافزارهای جدیدتر و قدرتمندتر را برای شما فراهم خواهد کرد که این موضوع میتواند به افزایش پایداری و طول عمر سیستم شما کمک کند.
یکی از بخشهای بسیار مهم هر کامپیوتر گیمینگ، سیستم خنک سازی آن است که بیشتر برای سی پی یو و گرافیک به کار گرفته میشود و در این زمینه هم به مادربرد ظلم میشود؛ اما نکته اینجاست که بسیاری از مادربردهای جدید مورد استفاده برای گیمینگ خود دارای سیستم خنک سازی هستند. این سیستم میتواند کار انتقال دادهها بین بخشهای مختلف را بسیار سادهتر کرده و از گرم شدن این قطعات هنگام اجرای بازیهای سنگین جلوگیری خواهد کرد.
اورکلاکینگ فرایندی است که طی آن عملکرد برخی از قطعات از جمله پردازنده، کارت گرافیک و حافظه رم بهبود پیدا کرده و از سرعت استاندارد یا تنظیمات کارخانهای آن بیشتر خواهد شد. این ویژگی باعث میشود که سرعت پردازش دادهها توسط قطعات مختلف افزایش پیدا کرده و عملکرد کلی سیستم را بهبود ببخشد و سیستم شما میتواند بازیها را روانتر و با سرعت بیشتر اجرا کند. برای استفاده از چنین قابلیتی علاوه بر این که هر قطعه قابلیت اورکلاکینگ داشته باشد، لازم است که مادربرد هم توانایی اجرای آن را داشته باشد که در اکثر مادربردهای گیمینگ این قابلیت به بهترین شکل ممکن اجرا شده است.
جمع کردن یک سیستم گیمینگ مناسب ممکن است هزینه زیادی به دنبال داشته باشد و برای برخی از افراد که نمیخواهند خود را درگیر مسائل فنی کنند، شاید قیمت ps5 یا یک کنسول ایکس باکس بسیار مقرون به صرفهتر باشد. در حالیکه افراد حرفهای به دنبال بهترین تجربه گیمینگ هستند و به همین دلیل سعی میکنند سیستم مورد نیازشان را به صورت اختصاصی جمع کنند. در همین راستا میتوان گفت بهترین مادربرد های گیمینگ از ویژگیهای زیر برخوردار هستند:
هنگام خرید مادربرد گیمینگ نیاز است که از سازگاری آن با سایر قطعات کامپیوتر مطمئن شوید. به عنوان نمونه سوکتهای پردازنده به گونهای طراحی میشوند که امکان تطابق با هر مادربردی را ندارند و این دو باید سازگاری کاملی با همدیگر داشته باشند. از طرفی دیگری حداکثر میزان رم قابل پشتیبانی توسط مادربرد و فرکانس رم هم میتوانند محدودیتهایی را برای شما ایجاد کنند که در صورت عدم تطابق با رم خریداری شده، نمیتوانید از رم استفاده کنید و هزینههای شما هدر خواهد رفت. علاوه بر سازگاری با سایر قطعاتی که همراه مادربرد خریداری میکنید، بهتر است به امکان ارتقا آن هم نیم نگاهی داشته باشید تا در آینده به راحتی بتوانید سیستم خود را آپدیت کنید. برای نمونه اگر سیستمی با 4 گیگابایت گرافیک جمع کردهاید، ممکن است بعد از چند سال لازم باشد آن را به 8 گیگ ارتقا دهید که این امکان فقط در بهترین مادربرد های گیمینگ امکان پذیر است و به شما اجازه خواهد داد تا بتوانید به راحتی خود را با پیشرفتهای تکنولوژی همراه کنید و نیاز نباشد به طور مداوم مادربرد سیستم خود را تعویض کنید.
مادربرد قطعهای است که در هنگام خرید کمتر مورد توجه قرار میگیرد و بیتوجهی به چیپست آن، از خود مادربرد بیشتر خواهد بود. این چیپست متفاوت از پردازنده اصلی و سایر قطعات است و به صورت پیش فرض روی خود مادربرد نصب شده است و امکان تغییر یا ارتقای آن وجود ندارد. این قطعه میتواند از اورکلاکینگ سایر قطعات مانند پردازنده و کارت گرافیک و امکانات پیشرفته بیشتری پشتیبانی کند.
PCIe یک استاندارد برای اتصال پرسرعت است که نصب قطعات مختلف مانند حافظه رم و کارت گرافیک روی مادربرد را امکان پذیر میکند. جدیدترین نسلهای PCIe توانایی ارائه پهنای باند بیشتری را در اختیار شما قرار خواهند داد که باعث میشود سرعت انتقال داده بین پردازنده، حافظه و کارت گرافیک به طور چشمگیری افزایش پیدا کند که در بازیهای سنگین که رزولوشن بالایی دارند، نرخ فریم ریت را افزایش داده و تاخیر را به حداقل خواهد رساند.
پورتها و اتصالات مادربرد گیمینگ، دروازههای ارتباطی کامپیوتر به سایر دستگاهها و وسایل جانبی هستند که میتوانند تجربه گیمینگ شما را چندین سطح بالاتر ببرند. این پورتها امکان اتصال دستگاههای جانبی مانند کیبورد، ماوس، هدست و …. به سیستم را فراهم میکنند. از طرفی دیگر این مادربرد است که به کمک خروجی HDMI یا Display Port امکان اتصال مانیتور به سیستم را فراهم میکند؛ بنابراین لازم است به تعداد پورتهای خروجی برای تصویر هم توجه کنید تا بتوانید چند مانیتور را به راحتی به آن متصل کنید. در کنار همه این موارد پورت خروجی صدا که عموما از جکهای 3.5 میلیمتری تشکیل شده است روی مادربرد قرار دارد و امکان اتصال هدفون را فراهم میکند تا بتوانید صدای بازی را با بالاترین کیفیت ممکن تجربه کنید. این ویژگی در کنسولهای بازی مانند ایکس باکس سری اس و PS5 به خوبی اجرا شده است و پورتهای متنوع آنها امکان اتصال انواع تجهیزات جانبی را به خوبی فراهم میکند.
قابلیت پشتیبانی از چند کارت گرافیک به صورت همزمان یکی از امکاناتی است که به دلیل پیچیدگی در اجرا، کمتر کسی به سمت آن تمایل پیدا میکند؛ اما یک ویژگی جذاب است که میتواند امکان اجرای روانتر بازیها را برای شما فراهم کند. این قابلیت در کارت گرافیکهای انویدیا با نام SLi و در گرافیکهای AMD با نام CrissFire شناخته میشود و در صورتی که میخواهید از چند کارت گرافیک به صورت همزمان روی سیستم خود استفاده کنید، باید مطمئن شوید که مادربرد گیمینگ شما از چنین قابلیتی برخوردار است.
در صورتی که دمای قطعات سیستم از حدی بیشتر شود، برای جلوگیری از آسیب، عملکرد پردازنده و سایر قطعات محدود میشود تا به دمای عادی برسند. استفاده از مادربردهای گیمینگ دارای سیستم خنک کنندگی قوی مانع از داغ شدن سیستم شده و در نتیجه به پایداری و عملکرد روان پردازندههای و سایر قطعات کمک شایانی خواهد کرد.
توجه به موارد بالا ضروری است و برای افرادی که خوره بازی هستند و گشت و گذار در دنیای سختافزار یکی از سرگرمیهای مورد علاقه آنها است، یک راهنمای جمع و جور است تا با دید بهتری بتوانند محصولات خود را انتخاب کنند. در این میان برخی از افراد طرفدار معرفی محصولات و پکیجهای آماده هستند تا با کمترین دردسر بتوانند نیازهای خود را برطرف کنند. به همین منظور در ادامه به بررسی 5 مورد از بهترین مادربردهای گیمینگ حال حاضر بازار خواهیم پرداخت:
ایسوس یکی از بهترین برندهای تولید کننده تجهیزات گیمینگ است که با تولید مادربرد مدل PRIME B760M-K D4 سعی کرده است که تناسبی بین کارایی بالا و قیمت مناسب ایجاد کند. این مادربرد با چیپست Intel B760 توانایی پشتیبانی از 64 گیگابایت رم DDR4 را دارد که امکان استفاده از حافظههایی با سرعت 5333 مگاهرتز را فراهم کرده و و پردازندههای سری 12 به بعد اینتل را پشتیبانی میکنند که جزو جدیدترین پردازندههای بازار هستند. مادربرد ایسوس مدل PRIME B760M-K D4 از انواع پورتها برای ارتباط استفاده میکند و تنها عیب آن، عدم به کارگیری Display Port است که با سایر پورتها تا حد زیادی نبود آن جبران شده است.
ام اس آی هم در بهترین مادربرد گیمینگ اقتصادی خود از چیپست Intel B760 استفاده کرده است که همانند مدل معرفی شده در بالا، توانای استفاده از پردازندههای نسل 12 به بعد اینتل را دارد که با استفاده از 4 اسلات 32 گیگابایتی، امکان به کارگیری 128 گیگابایت رم DDR5 با سرعت 6800 را در اختیار شما قرار خواهد داد. این مادربرد گیمینگ از انواع پورتهای مختلف پشتیبانی میکند و برای اتصال آن به مانیتور یا هر وسیله جانبی دیگری، هیچ مشکلی نخواهید داشت. شما میتوانید برای خرید مادربرد ام اس آی مدل PRO B760M-P DDR5 بهراحتی از طریق لینک اقدام نمایید.
یکی دیگر از بهترین مادربردهای گیمینگ بازار مادربرد ایسوس مدل ROG STRIX B660-A GAMING WIFI D4 است که با بهرهگیری از چیپست Intel B660 توانایی به کارگیری 4 اسلات رم 32 گیگابایتی را دارد که در نهایت میتواند 128 گیگابایت رم در DDR4 با حداکثر فرکانس 5333 مگاهرتز را در اختیار شما قرار دهد. این مادربرد به کمک پورتهای متنوع و پشتیبانی از بلوتوث و وایفای امکان ارتباط با هر دستگاهی را برای شما فراهم خواهد کرد.
محصول بعدی که در لیست بهترین مادربردهای گیمینگ به بررسی آن خواهیم پرداخت مادربرد گیگابایت مدل Z790 AORUS ELITE X است که برای مدیریت آن از چیپست Intel Z790 استفاده شده است. این مادربرد توانایی استفاده از پردازندههای نسل 12 به بعد اینتل را دارد و با ترکیب 4 اسلات رم 48 گیگابایتی میتواند 192 گیگابایت رم DDR5 را در اختیار شما قرار دهد. به کمک قابلیت اورکلاک، مادربرد گیگابایت مدل Z790 AORUS ELITE X توانایی تولید فرکانسی معادل 8266 مگاهرتز را دارد. این مادربرد هم با استفاده از پورتهای قدرتمند و سریع خود امکان اتصال انواع تجهیزات گیمینگ را برای شما فراهم خواهد کرد.
این مادربرد هم مانند مدل قبلی از چیپست Intel Z790 استفاده میکند و مشابه آن توانایی به کارگیری 4 اسلات 48 گیگابایتی رم را دارد که در نهایت پشتیبانی از 192 گیگابایت رم DDR5 را در اختیار شما قرار خواهد داد. مادربرد ایسوس مدل ROG STRIX Z790-A GAMING WIFI II به کمک قابلیت اورکلاک میتواند رمهایی با حداکثر سرعت 7800 مگاهرتز را به کار بگیرد که در ترکیب با پردازندههای نسل 12 به بعد اینتل، جمع کردن یک سیستم قدرتمند را برای شما فراهم خواهد کرد. این مادربرد از پورتهای متنوع در کنار بلوتوث نسخه 5.4، وای فای و دو جک 3.5 میلیمتری استفاده میکند که توانایی ارائه بهترین تجربههای گیمینگ را دارد.
مادربرد گیمینگ شاید مهمترین بخش یک سیستم گیمینگ نباشد؛ اما بدون بهرهگیری از یک مادربرد مناسب نمیتوانید از تمامی ظرفیت سایر قطعات استفاده کنید و باعث هدر رفت بخش بزرگی از منابع شما خواهد شد. در نتیجه توصیه میشود که از محصولات قدرتمند استفاده کنید تا بتوانید کمترین لگ و باگ و تاخیر را تجربه کنید.
بررسی گوشی سامسونگ اس ۲۴ اولترا به همراه تست گیمینگ و کیفیت دوربین ها